Tramp zove u pomoć Dojče banku 1Foto: EPA/ WARREN TODA

Američki predsednik Donald Tramp oseća aktuelnu zdravstveno-finansijsku krizu na sopstvenom novčaniku: Organizacija Tramp, kojom rukovode njegovi sinovi Erik i Donald Junior morala je da prodaju jedne nekretnine u Vašingtonu stavi na led – tržište kao da je zamrznuto, a kupca na vidiku nema, objavio je Špigel pozivajući se na pisanje Vašington posta.

Uz to, kako je i u Americi život stao zbog pandemije kovida 19, Trampove zgrade – pre svega hoteli i odmarališta – jedva da imaju gostiju ili su, u najboljem slučaju, popunjeni do deset odsto.

Trampov holding nedeljno gubi 680.000 dolara prihoda. Kao predsednik, mogao je godišnje da zarađuje 400.000 dolara od čega se odrekao, pa prima simboličnu platu od jednog dolara. Tokom pregovora o paketima pomoći za američka preduzeća opozicione demokrate su sprečile mogućnost da i predsednikove kompanije posegnu za tim novcem.

„I tako je, u međuvremenu, Organizacija Tramp zamolila Dojče banku – koja je ‘kućna banka’ predsedničke porodice – za odlaganje kreditnih plaćanja. A Trampovi ne bi bili Trampovi kada svoje zahteve ne bi postavili u veliki, globalni okvir“, piše Špigel. „Ovih dana svi rade zajedno. Zakupci sa vlasnicima, a vlasnici sa bankama. Ceo svet sarađuje u borbi protiv ove pandemije“, naveo je Trampov sin Erik. Dojče banka nije želela da komentariše informacije o molbi Trampovih.

Trampa i Dojče banku povezuje decenijama dugo, krajnje promenljivo partnerstvo u kojem je bilo gotovo svega – od širokih kreditnih odnosa, do uzajamnih tužbi, piše nemački nedeljnik dodajući da Organizacija Tramp Dojče banci sada duguje stotine miliona dolara.

Samo tri hotela u Vašingtonu, Čikagu i Majamiju finansijska kuća iz Frankfurta finansirala je sa 300 miliona dolara.

Ova saradnja bila je godinama povod za razne teorije zavere. Zamislivo je, a u svakom slučaju bi bilo normalno, da je Dojče banka u međuvremenu kredite odobrene Trampovima prodala. U relevantnim krugovima kao kupci se pominju ruski investitori koji zbog toga Trampa imaju u šaci, što bi onda objašnjavalo navodni „entuzijazam“ predsednika SAD prema Vladimiru Putinu.

To, međutim, nije dokazano, a Dojče banka uporno ćuti. Američke demokrate godinama su bezuspešno pokušavale da Trampove veze sa Dojče bankom dalje povežu sa Rusijom. Sada je, piše Špigel, u poslovima Trampa i Dojče banke otvoreno novo poglavlje, a nastavak sledi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tramp zove u pomoć Dojče banku”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.