Nacional podseća da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman čitavog života skrivao deo biografije, a taj period je rasvetlio biši jugoslovenski, a kasnije i hrvatski visoki funkcioner.

„Nisam bio siguran je li mladi Tuđman prikriveni ustaša ili skojevac”, napisao je Josip Manolić opisujući dilemu koja ga je mučila sve do ljeta 1942. i otkrivajući tajnu koju je sve do konca proteklog tjedna pažljivo čuvao.

Nacional je imao uvid u kopije ekskluzivnih istorijskih dokumenata koji potvrđuju ono što je u svojoj knjizi “Špijuni i domovina” opisao bivši hrvatski premijer Josip Manolić i predstavio to kao jednu od najvećih tajni o kojoj je ćutao više od sedamdeset godina.

Ta Manolićeva knjiga zapravo je drugi deo njegove političke autobiografije i na hrvatskom tržištu će se pojaviti kroz nekoliko dana. Već na prvim stranicama Manolić otkriva tajnu koju je čuvao više od sedamdeset godina, o čemu je detaljno progovorio i u razgovoru za Nacional.

Taj deo bigrafije predsednika Republike Hrvatske niko nije istražio a bivši general JNA o tim prvim godinama rata nije govorio, već se uvek „pokrivao“ odlaskom u partizane. Da je radio za fašističku ustašku vladu nikada nije govorio.

Franjo Tuđman je u vreme maspoka u Hrvatskoj bio osuđivan zbog nacionalizma, a kasnije je učestvovao u razbijanju Jugoslavije.

Josipu Manolić je bio jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana.