Turkish LiraFoto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turska lira je danas solidno ojačala nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio vanredne mere u cilju zaštite domaće valute od nestabilnosti.

Za jedan američki dolar juče je bilo moguće dobiti 18,36 lira, što je bila nova najniža vrednost turske valute.

Lira je od početka godine izgubila više od 60 odsto vrednosti u odnosu na dolar, ali je jutros povratila znatan deo vrednosti. Jutros se za dolar moglo dobiti 11,09 lira, a kasnije tokom dana 13,01.

Vrednost lire se često menjala od septembra, od kada je centralna banka Turske počela da smanjuje referentnu kamatnu stopu.

Poslednjih nedelja lira je dostizala rekordno niske vrednosti, pošto je Erdogan insistirao na politici smanjenja referentne kamatne stope uprkos visokoj inflaciji.

Slabljenje lire doprinelo je rastu inflacije koja je ozbiljno narušila kupovnu moć turskih građana. Mnogi od 84 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

Građani su zbog toga masovno počeli da kupuju devize i zlato.

Erdoganov odgovor usledio je juče, kada je najavio da će vlada nadoknaditi gubitke vlasnicima lira u slučajevima kada je pad njena vrednosti u odnosu na devize veći od bankarskih kamatnih stopa.

„Naši građani od sada neće morati da menjaju lire u devize, strahujući od višeg kursa“, rekao je Erdogan.

Kritičari, međutim, navode da je ta mera neodrživa, i da opterećuje državni budžet, čineći ga ranjivijim na fluktuacije lire. Dodaju da bi ona mogla da izazove veću inflaciju.

Erdogan je otvoreno protiv visokih kamatnih stopa i veruje da one izazivaju inflaciju, što je suprotno konvencionalnom ekonomskom shvatanju. On svoju teoriju zasniva na islamskom učenju.

Veruje se da centralna banka deluje pod Erdoganovim pritiskom, pošto je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto, iako inflacija, prema zvaničnim podacima, iznosi 21 odsto.

Centralna banka je poslednjih nedelja nekoliko puta prodavala dolare u pokušaju da zaustavi pad vrednosti lire, ali taj potez nije doneo željeni rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.