Turska nazvala grčke tvrdnje o proteranim nagim migranitma lažnim vestima 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turski zvaničnici rekli su danas da su grčki navodi da je Turska naterala 92 migranata gole u Grčku „lažne vesti“, i optužile Grčku za maltretiranje migranata.

Devedesetdva migranta nađena su naga pošto su, prema Atini, bili primorani da pređu reku Evros (Maricu) koja razdvaja Tursku od Grčke,  rekao je grčki ministar civilne zaštite Takis ​​Teodorikakos i ocenio da je to bila „neljudska slika“.

Odgovarajući na to direktor za komunkacije turskog predsednika, Fahretin Altun, rekao je da grčki ministar za migracije Notis Mitraki „deli lažne informacije“ jer je na Tviteru u subotu objavio sliku golih migranata i okrivio Tursku za to.

Altun je na Tviteru na turskom, grčkom i engleskom napisao da je Grčka to uradila da „baci sumnju“ na Tursku, i pozvao Atinu da prekine „oštro ophođenje prema izbeglicama“.

„Grčka je objavljivanjem slika ovih potlačenih ljudi koje je deportovala pošto im je otela lične stvari, još jednom pokazala celom svetu da ne poštuje dostojanstvo izbeglica“, rekao je on.

Zamenik turskog ministra unutrašnjih poslova Ismail Čatakli napisao je na Tviteru da slika pokazuje „grčku svirepost“ i poručio Grčkoj da „poštuje ljudska prava, a ne da se bavi „manipulacijama i lažima“.

Grčka policija je u subotu objavila da je migrante gole našla u petak, da su neki imali telesne povrede i da došli prelazeći reku plastičnim čamcima.

Grčki ministar civilne zaštite optužio je Tursku za „instrumentalizaciju ilegalne imigracije“, ali je Ankara negirala bilo kakvu umešanost.

Turska redovno optužuje Grčku da nasilno vraća migrante koji ulaze u Grčku kopnom ili morem, i turska obalska straža četo objavljuje snimke – kako tvrdi – takvog postupanja.

S druge strane Grčka redovno optužuje Tursku koja je primila ogroman broj migranata na svojoj teritoriji, da silom gura migrante preko granice da bi izvršila pritisak na EU čija je Grčka članica.

Visoki komesarijat UN za izbeglice je saopštio da je duboko uznemiren šokantnim izveštajima o nagim migrantima, osudio taj degradirajući tretman i zatražio da se sprovede istraga o tom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.