Turski ambasador: Potrebni su ćebad, šatori, grejna tela 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Predstavnici turskog grada Gazijantepa trebalo je da 22. februara budu u Beogradu sa kojim je dogovoreno bratimljenje. Međutim, razoran zemljotres je planove otkazao.

U međuvremenu, građani Beograda ali i drugih srpskih gradova javljaju se turskoj ambasadi i nude pomoć. Broj računa na koji je moguće uplatiti novac za građane Turske pogođene zemljotresom, istaknut je na društvenim mrežama turske ambasade u Beogradu. Ambasador Hami Aksoj ističe da je iz Srbije pružena velika podrška.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj je, u intervjuu za RTS, rekao da se Turska odmah nakon razornog zemljotresa angažovala na prikupljanju pomoći za ugrožene, a da su, kako kaže, prijatelji iz Srbije ubrzo počeli da se javljaju i da nude pomoć.

„Odmah se obratio predsednik Aleksandar Vučić i uputio izraze saučešća. Srpski državljani nam neprekidno šalju poruke preko mejla i društvenih mreža u želji da pomognu. Ambasada je preuzela ulogu koordinatora i na našim društvenim mrežama mogu se naći brojevi računa Crvenog polumeseca i Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD)“, kaže ambasador Hami Aksoj.

Takođe, otvoren je i dinarski račun u Halk banci, na koji se upućuju svi građani Srbije koji žele da pomognu.

„Sastavili smo i listu stvari koji su potrebne u zimskim uslovima, kao što su ćebad, šatori, čizme, džemperi i oprema za grejanje. Koristimo magacin jedne renomirane turske firme u Srbiji, pomoć je počela da pristiže i tu pomoć ćemo u najkraćem periodu otpremiti u Tursku. Želeo bih da zahvalim svim prijateljima iz Srbije na nesebičnoj pomoći“, rekao je ambasador Aksoj.

Napominje da je Srbija među prvim zemljama koje su pružile pomoć nakon zemljotresa.

„Odmah pošto nas je pogodio ovaj strašni zemljotres, uvidevši njegove razmere, tražili smo međunarodnu pomoć. Srbija je među prvim zemljama pružila pomoć. Po nalogu predsednika Vučića sastao sam se sa ministrom unutrašnjih poslova gospodinom Bratislavom Gašićem, nakon čega je u Tursku ubrzo stigla spasilačka ekipa od 27 članova i jednog obučenog psa“, rekao je ambasador.

U zemljotresom pogođena podučja iz Srbije je otišao još jedan tim, od 18 članova.

„Stvarno smo veoma srećni što u ovim teškim vremenima imamo podršku i pomoć Srbije. Veoma smo im zahvalni“, naglašava Hami Aksoj.

Napominje da je, samim tim što je zahvatio veliko područje, ovaj zemljotres pogodio veliki broj ljudi.

„Ja sam iz Gazijantepa, tamo imam dosta rodbine i poznanika. Svi smo bili veoma zabrinuti. Nažalost ima i onih koji su izgubili svoje bližnje… Dosta njih živi u velikim gradovima koji su u istoj oblasti i žele da pomognu koliko mogu. Štaviše, i odavde iz Srbije dosta njih želi da se priključi spasilačkim timovima u Turskoj. Mi im dajemo instrukcije i zahvalni smo im na pomoći“, kaže ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.