Turski brod ponovo u spornim vodama 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Turski istraživački brod koji je bio u središtu eskalacije napetosti u Istočnom Sredozemlju vratio se danas u vode na koje pravo polaže Grčka.

Seizmičko plovilo „Oruč Reis“ koje je u vlasništvu turskog Generalnog direktorata za mineralno istraživanje i ispitivanje će obnoviti svoje napore za energetsko istraživanje do 22. oktobra, upozorila je Ankara.

Brod će proći blizu grčkih najistočnijih ostrva, što je potez koji će najverovatnije osujetiti planirane diplomatske pregovore Atine i Ankare, piše politico.eu.

Turska je povukla brod prošlog meseca, omogućavajući da se pregovori sa Atinom koji su dugo u zastoju obnove nakon višenedeljnih rastućih napetosti u vreme potrage Ankare za energentima u vodama na koje pravo polažu Grčka i Kipar.

Ipak, datum obnove pregovora nije bio određen, a Turska je u to vreme saopštila da će „Oruč Reis“ obnoviti svoje aktivnosti.

Poslednjih dana su obe strane najavljivale vežbe mornarice. Atina je saopštila da će izvesti vojnu vežbu 29. oktobra, na nacionalni dan Turske, dok je Ankara uputila upozorenje da će održati vojnu vežbu 28. oktobra, na nacionalni dan Grčke.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je saopštilo da povratak broda „predstavlja veliku eskalaciju i direktnu pretnju po mir i bezbednost u regionu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je u nedelju izdalo saopštenje u kojem je kritikovalo šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa, koji je u jednom intervjuu krivio Tursku za obustavu diplomatskih pregovora 2016.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.