BiH: Tužilac traži jednomesečni pritvor za direktora OBA, a odbrana puštanje na slobodu 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Tužilaštvo BiH zatražilo je na današnjem ročištu pred Sudom BiH jednomesečni pritvor za uhapšenog direktora Obaveštajno-bezbednosne službe BiH (OBA) Osmana Mehmedagića.

Mehmedagić je osumnjičen da je krivotvorio diplomu na osnovu koje je postao direktor OBA, a sumnjive su i njegove finansijske transakcije u vezi sa kupovinom dva stambena objekta u Sarajevu.

Tužilac Oleg Čavka rekao je da zbog ovog slučaja Tužilaštvo BiH trpi pritiske i naveo jučerašnji protest pred zgradom pravosudnih institucija u Sarajevu. Rekao je da je protest organizovao Jasmin Mulahusić iz Luksemburga, koji je na društvenim mrežama pretio policiji, Tužilaštvu i Sudu BiH, i dodao da su protestu prisustvovali i političari.

Sudija Tatjana Kosović je takođe rekla da se i protiv Suda BiH „vodi hajka“, posebno od juče.

Pojedini mediji su objavili da je Kosović pozvana da prekine odmor da bi održala ročište i odbila zahtev Tužilaštva da odredi pritvor direktoru OBA.

Advokatica Senka Nožica izjavila je da očekuje da njen branjenik bude pušten na slobodu jer „smatramo da nema nikakve osnovane sumnje da je moj branjenik počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, i da nema razloga za određivanje pritvora“.

Po njenim rečima, pojedini mediji su najavili hapšenje direktora OBA još pre mesec dana što, kako je ocenila, pokazuje političku pozadinu tog slučaja.

„Pored svih ovih loših momenata koje imamo u BiH, bezbednosna situacija u zemlji je izuzetno dobra. Ako je bezbednosna situacija dobra, a vodi se već drugi proces protiv mog branjenika, može li se išta drugo zaključiti nego da je ovo produkt političkih igara“, rekla je Nožica.

Mehmedagić u čiju se diplomu sumnja, na ročištu je rekao da je „po zanimanju magistar, smer poslovno pravo“, dok je tužilac Oleg Čavka doveo u pitanje kako je direktor OBA stekao diplome.

On je naveo da se 2005. godine „prebacio“ sa sarajevskog fakulteta, s višim stepenom stručne spreme, na banjalučki Univerzitet za poslovne studije, a da je pri tome sarajevski indeks proglasio nestalim.

Kazao je i da je Pravnom fakultetu u Sarajevu Mehmedagić podnosio zahtev da mu višu spremu priznaju kao visoku stručnu spremu, ali da je to odbijeno jer mu je nedostajalo 12 ispita.

Čavka je dalje rekao da je Mehmedagić upisao i fakultet u Kiseljaku, na Kobiljači, te da je svojevremeno koristio diplomu s Američkog fakulteta u Tuzli, iako nema tragova da je ikada tamo bio student.

„Zašto bi neko ko ima pravni fakultet, ponovo upisivao pravni fakultet, tražio da mu višu školsku spremu priznaju kao visoku?“, pitao je tužilac.

Uz falsifikovanje diplome, Tužilaštvo tereti direktora OBA i za pranje novca.

Tužilac Čavka je naveo da Mehmedagić u Sarajevu ima stan od oko 100 kvadratnih metara, još jedan stan, kuću, kao i nekretninu u okolini Sarajeva, a da je kuću kupio gotovinom.

Tužilac Čavka je objavio da u roku od mesec Tužilaštvo namerava da podigne optužnicu protiv Mehmedagića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.