U Bugarskoj sat rada tri kafe, u Danskoj dan letovanja 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Prosečna cena troškova po času u Evropskoj uniji iznosila je 27,4 evra pri čemu je najniža bila u Bugarskoj i iznosila je 5,4 evra, a najviša u Danskoj gde sat vremena rada poslodavca košta prosečno  43,5 evra, sledi iz Eurostatovog istraživanja za 2018.

Kako navodi portal Nova ekonomija, u sektoru usluga troškovi rada iznose 27 evra po času, dok u građevini jedan radni sat košta 25 evra. Ove cifre odnose se na bruto troškove, koji obuhvataju plate i doprinose.

Kada je reč o zemljama koje slede Dansku, trošak po satu u Luksemburgu iznosi 40,6 evra, potom sledi Belgija sa 39,7 evra, pa Švedska sa 36,6 evra.

Najniže troškove, osim Bugarske, imaju i Rumunija sa 6,9 evra, potom Litvanija sa 9 evra, kao i Mađarska sa 9,2 evra, prenosi Nova ekonomija.

Najveće povećanje troškova u odnosu na prethodnu 2017. godinu, sa rastom od preko 10 odsto, zabeležile su Češka, Letonija i Rumunija.

S druge strane, Švedska tokom 2018. zabeležila je smanjenje troškova po satu i to za 3,9 odsto, u poređenju sa 2017. godinom, piše Nova ekonomija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari