Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

U Institutu su rekli da se ne može sa sigurnošću isključiti mogućnost importacije ili registrovanja slučajeva te bolesti na teritoriji Crne Gore, jer su ove sezone već registrovani slučajevi groznice Zapadnog Nila u državama u okruženju, prenela je RTCG.

Oni su naveli da od 2015. godine na teritoriji Srbije registrovan je veliki broj potvrđenih slučajeva, dok u Crnoj Gori u tom periodu praćenja, nije bilo registrovanog obolevanja.

Institut podseća da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti IJZ kontinuirano prati epidemiološke novosti u vezi sa registrovanim slučajevima groznice zapadnog Nila, tokom perioda moguće transmisije od jula do novembra, u zemljama Evropske unije (EU), kao i u susednim zemljama.

Kako je saopšteno, kod 80 odsto inficiranih osoba bolest prolazi bez simptoma, a oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku, koju karakteriše povišena telesna temperature, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osip po telu.

„Kod manje od jedan odsto zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti meningitis ili encefalitis“, rekli su u Institutu.

Simptomi infekcije, kako se navodi, obično traju nekoliko dana.

„U slučaju blažih simptoma bolest prolazi spontano, dok u slučaju teže bolesti simptomi mogu da traju nekoliko nedelja i oboleli se hospitalizuju. Ne postoji specifična terapija za ovo obolenje“, kazali su iz Instituta.

Groznica Zapadnog Nila se prenosi ubodom zaraženog tropskog komarca, takozvani azijski tigrasti komarac, a izazivač te bolesti je virus Zapadnog Nila.