U Džordžiji počinje suđenje trojici belaca za ubistvo Afroamerikanca 1

Izborom porote, u Džordžiji danas treba da počne suđenje trojici belaca optuženih za gonjenje i ubistvo Afroamerikanca Ahmauda Arberija u jednom od najozloglašenijih rasističkih ubistava u ovoj američkoj saveznoj državi u novije vreme.

 

Trevis Mek Majkl, njegov otac Greg i njihov prijatelj Viliam „Rodi“ Brajan, optuženi su za ubistvo Arberija februara prošle godine. Mek Majklsovi su jurili Arberija koji je bio na trčanju, u svom pikapu, Brajan se pridružio poteri, koju je, kao i ubistvo sačmarom, koje je počinio Trevis Mek Majkl, snimio svojim mobilnim telefonom. Sva trojica negiraju krivicu.

Nakon što je snimak objavljen, izazvao je opšte zgražavanje. Osumnjičeni su bili na slobodi više od dva meseca nakon ubistva, sve dok istražni biro Džordžije nije preuzeo slučaj od kancelarije okružnog tužioca. Muškarci su uhapšeni u maju 2020. godine, a velika porota je sledećeg meseca vratila optužnice za ubistvo.

Prvobitni okružni tužilac Džeki Džonson optužen je da je pokušavao da zataška slučaj i zaštiti optužene, od kojih je jedan, Greg Mek Majkl, radio u uredu tužilaštva.

Sudski zvaničnici nameravaju da suđenje održe u okrugu Glin, ali priznaju izazov postavljanja nepristrasne porote u slučaju u kojem su osumnjičeni i žrtva živeli u krugu od dva kilometra jedan od drugog, koji je privukao međunarodnu pažnju i saveznu optužnicu za zločin iz mržnje. Izbor porote mogao bi da traje dve nedelje, piše Gardijen.

“Toliko ljudi ili poznaje optužene ili žrtvu ili zna nešto o tome“, rekao je Ronald Adams, službenik Višeg suda u okrugu Glin za Asociated pres.

Prema optužnici, Arberi, koji je bio nenaoružan, bio je na meti grupe dok je bio na trčanju u blizini svoje kuće u Brunsviku. Mek Majklesovi su verovali da je Arberi odgovoran za krađu sa gradilišta i želeli su osvetu. Nema dokaza da je žrtva bila umešana u bilo kakve kriminalne aktivnosti, saopštilo je tužilaštvo.

Brajan se, smatraju tužioci, pridružio poteri, uprkos tome što se kasnije predstavio kao nevin svedok ubistva.

Advokati optuženih tvrde da su njihovi klijenti nevini. Tvrde  da su delovali u samoodbrani nakon što je Arberi pesnicama napao Trevisa Mek Majklsa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.