U Ekvadoru u zatvorskoj tuči ubijeno 13 zatvorenika 1Foto: Stefana Savić (Ilustracija)

U tuči u zatvoru u Ekvadoru 13 zatvorenika je ubijeno, a dvoje je povređeno, javila je sinoć uprava zadužena za zatvore SNAI.

Osoblje zatvora Belavista u provinciji Santo Domingo de los Tsačilas, oko 80 kilometara zapadno od glavnog grada Kita, ustanovilo je 13 mrtvih među zatvorenicima i dvoje povređenih, napisala je uprava u Tviter poruci.

Dodaje se da je zatvor ponovo pod kontrolom uz pomoć policije i vojske.

U istom zatvoru 44 zatvorenika je stradalo u maju u sukobu rivalskih bandi. Tokom te pobune 220 zatvorenika je pobeglo, a u međuvremenu su gotovo svi vraćeni u zatvor.

Ovakvi sukobi koji su često ekstremno nasilni učestali su u zatvorima u Ekvadoru.

Prema vladi rivalske bande narko dilera koje su pod kontrolom meksičkih kartela ili u koje su se infiltrirali članovi tih kartela, vode bespoštedni rat da preuzmu kontrolu nad prenatrpanim zatvorima, a vlasti su za sada nemoćne to da zaustave.

U 2021. godini u Ekvadoru je zaplenjeno rekordnih 210 tona droge, uglavnom kokaina. U 2022. do sada je zaplenjeno oko 70 tona.

Ekvador koji se graniči sa Kolumbijom i Peruom, najvećim proizvođačima kokaina na svetu, služi kao polazna tačka za slanje ilegalnih pošiljki, uglavnom ka SAD i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.