francuska protestiFoto: Betaphoto/AP Photo/Lewis Joly

Protesti zbog najavljene reforme penzija održani su danas u nekoliko gradova u Francuskoj, a skup u Parizu i pored zabrane okupljanja na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja, počeo je u drugom delu grada šetnjom demonstranata, preneo je list Mond (Le Monde) na svom sajtu.

Posle aktiviranja člana 49.3 Ustava koji omogućava francuskoj vladi da usvoji zakon o reformi penzija bez glasanja u parlamentu, nezadovoljstvo Francuza je dodatno poraslo i tokom vikenda su najavljeni protesti.

Na protestu u Bordou izbio je incident između demonstranata i policije koja je koristila suzavac pošto je grupa okupljenih palila kontejnere za smeće u centru tog grada.

Na tom skupu je bilo 1.900 ljudi, prema navodima lokalne policije koja je privela devet demonstranata.

Skupovi su održani u Marseju, Nantu, Kanu, Brestu, Dižonu, Grenoblu i Ansiju.

Za sada se još ne zna konačan broj okupljenih pošto neki protesti još nisu završeni.

Sindikati, koji organizuju skupove od januara i pozivaju na štrajkove, pozvali su na proteste u četvrtak.

Parlament u ponedeljak trebalo bi da počne razmatranje dva predloga o glasanju o nepoverenju vladi, koja su podneli ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje i mala grupa nezavisnih poslanika Lio (Liot). Za sada se smatra da je malo verovatno da će ti predlozi dobiti većinu glasova za obaranje vlade.

Francuzi i deo opozicije se protive reformi penzija koja između ostalog predviđa odlazak u penziju sa 64 umesto 62 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari