U Francuskoj desnica zadržala većinu u Senatu 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Izbori za Senat u Francuskoj nisu uzburkali dosadašnji saziv gornjeg doma parlamenta, pošto je desnica zadržala većinu na nedeljnim izborima, dok ekolozi planiraju formiranje autonomne političke grupe.

Izbori za Senat, koji se održavaju svake tri godine a na kojima se bira polovina predstavnika gornjeg doma, nisu direktni izbori već glasaju opštinski i regionalni odbornici, poslanici u donjem domu parlamenta i odlazeći senatori.

Desnica je na tim izborima veliki pobednik tako što je osvojila dodatnih desetak mesta. Desničarski Republikanci su dobili 76 mesta, odnosno najviše glasova, i oni su zajedno sa saveznikom Unijom centrista osvojili većinu – 172 od ukupno 348 mesta.

„Izbori održani u posebnom sanitarnom, ekonomskom i društvenom kontekstu doneli su većinu desnici i centru“, rekao je predsednik Senata Žerar Larše (Gerard Larcher) iz stranke Republikanci i koji će tokom nedelje biti verovatno ponovo izabran na tu funkciju.

Druga politička snaga u Senatu, Socijalistička partija, izgubila je šest mesta u korist levičarskog saveznika Komunističke partije, koja je osvojila dva dodatna mesta. Ekolozi ili Stranka „Evropa, Ekologija-Zeleni“ (Europe, Ecologie-Les Verts – EELV) osvojili su šest mesta što im omogućava formiranje posebne političke grupe u Senatu.

Centristička Republika u pokretu (LREM) francuskog predsednika Emanuela Makron (Emmanuel Macron) izgubila je nekoliko mesta, od 23 sada ima 19.

Senatom, čiji se članovi biraju za šestogodišnji mandat, dominira skoro bez prekida desnica od početka Pete republike 1958. godine. Jedino je u periodu od 2011. do 2014. godine većinu imala levica, odnosno Socijalistička partija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.