U Hrvatskoj potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

U Hrvatskoj su zabeležena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem korona virusa, objavljeno je danas u Zagrebu.

Epidemiološkinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Goranka Petrović izjavila je za N1 da su „rezultati sekvencioniranja uzoraka poslatih u Evropski centar za kontrolu bolesti“, potvrdili prisutnost južnoafričke varijante virusa kod dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara.

„Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki procenat“, rekla je Petrović.

Ona je ocenila da se prema postojećim podacima britanska varijanta brže širi, i do 50 odsto.

„Kod te varijante nije potvrđeno da u toj meri izbegava imunološki odgovor što je slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju verovatnost da izbegnu imunološki odgovor, bilo da se učinak smanji parcijalno ili značajnije na vakcinisanje ili da osobe koje su jednom prebolele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji“, naglasila je Petrović.

Ona je dodala da su rezultati istraživanja pokazali da Fajzerova i Modernina vakcina, a posebno AstraZeneka, imaju slabiji učiank na južnoafričku varijantu virusa, pa se razmatra u kojem smeru modifikovati vakcinu.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa zabeleženo 520 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je osam osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 3.216, među njima 760 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 75. U protekla 24 sata oporavile su se 342 osobe, a testirano je njih 6.002.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.