U Hrvatskoj sedam žrtava gripa 1Foto: FreeImages / Sebastian Smit

U Hrvatskoj je prijavljeno 8.460 obolelih od gripa i sedam smrtnih ishoda, ali se procenjuje se da je broj obolelih četiri puta veći, objavljeno je u četvrtak uveče u Zagrebu.

Prave brojke tek stižu. Smatra se da je realan broj obolelih četiri puta veći od prijavljenih. Ako gledamo dinamiku i dokazane slučajeve, a sada smo na vrhuncu epidemije koja će potrajati osam sedmica vrlo visokim intenzitetom.

Mogu reći da takve brojke nismo imali u poslednjih 10 godina“, izjavio je šef Nacionalnog referentnog centra za influencu dr Vladimir Draženović za Hrvatsku televiziju. Draženović je ukazao da ove godine hara virus gripa tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg tipa, a najveći je problem što on poslednjih tri godine nije bio u opticaju pa su mnogi stanovnici izgubili otpornost, tvrdi Draženović. Virus jednako napada sve, ali postoje rizične grupe kao što su trudnice, hronični bolesnici, pacijenti na iminosupresivnoj terapiji.

Ovaj virus može izazvati tešku kliničku sliku kod mlađih, prethodno zdravih ljudi, a ugrožena su i mala deca, upozorila je u razgovoru za HTV direktorica Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ profesorka Alemka Markotić. Ona je, kako prenosi agencija Hina, poručila da nema razloga za paniku i da je termin „vanredna situacija“ malo prejak jer je sad vreme „zahuktavanja sezone gripa“, što je očekivano. Ona je napomenula je da grip pogađa sve uzrasne grupe – od dece do starijih, i da među obolelima ima upravo puno male djece, mlađih ili srednjih godina, trudnica i starijih. Markotić je preporučila vakcinisanje, objasnivši da je vakcina i dalje delotvorna, bez obzira što je ezona gripa počela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.