U Izraelu zabeleženo više od 70.000 slučajeva novozaraženih korona virusom 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Generalni direktor ministarstva zdravlja Izraela Nahman Aš (Nachman Ash) izjavio je da su 71.593 Izraelca testirana pozitivno na korona virus u utorak, ali je izrazio uverenje da je za poslednja 24 sata zaraženo mnogo više ljudi, čak 200.000.

Ministarstvo nije u stanju da podnese tačan izveštaj o broju novoinficiranih treći dan jer su kompjuterski sistemi preopterećeni, preneli su izraelski mediji.

„Ovaj talas je za nas izazovan na svakom koraku, u testiranju, karantinu, kompjuterskim sistemima, bolnicama, brojevi su ogromni“, rekao je Aš.

U bolnicama je gotovo 1.600 pacijenata zaraženih korona virusom, ali je ministarstvo reklo da je deo njih hospitalizvan iz drugih razloga, pa se ispostavilo da su zaraženi. U teškom stanju je 526 inficiranih.

Aš je u jednom ranijem intervjuu izrazio uverenje da će jako zarazni omikron soj korona virusa početi da slabi u roku od nedelju dana.

Zvaničnici minstarstva zdravlja razmatraju u međuvremenu da li da ukinu zahteve za dobijanje zelene propusnice i da omoguće onima koji nisu potpuno vakcinisani da ulaze na javna mesta i prisustuvuju događaima.

Ministar finansija Avigdor Liberman pridružio se pozivima da se taj dokument, na osnovu koga potpuno vakcinisani protiv kovida-19 ili oni koji su se oporavili od bolesti imaju pristup javnim mestima, pošto je brzo širenje novog soja uticalo da zastari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.