U Mjanmaru više od 12.000 raseljenih posle vazdušnih udara vojske 1Foto: EPA-EFE/ LYNN BO BO

Više od 12.000 ljudi raseljeno je posle vazdušnih udara vojske Mjanmara poslednjih dana, saopštila je danas pobunjenička etnička frakcija ukazujući da je bilo brojnih žrtava i uništenja škola i sela.

„Više od 12.000 civila pobeglo je zbog velike humanitarne krize“, navela je Nacionalna unija Karen (KNU), jedna od najvećih oružanih grupa u zemlji.

Kao odgovor na vojno brutalno suzbijanje protivnika vojnog puča izvedenog 1. februara, ova grupa je prošle nedelje zauzela vojnu bazu u državi Karen na jugoistoku Mjanmara.

Vojska je uzvratila vazdušnim udarima između 27. i 30 marta, ciljajući uporišta KNU, što je prvi put da se oni napadaju u poslednjih 20 godina u toj oblasti.

KNU je navela da je poginulo mnogo civila, maloletnika i studenata, a da su uništene kuće, sela i škole.

„Pozivamo sve etničke manjine u zemlji da krenu u snažnu akciju i da kazne odgovorne“, navela je ta grupa.

Od sticanja nezavisnosti u Mjanmaru 1948. godine brojne oružane etničke frakcije u sukobu su sa centralnom vladom radi sticanja autonomije, priznanja njihove specifičnosti, pristupa brojnim prirodnim bogatstvima u zemlji ili dobijanja udela u unosnoj trgovini drogom.

Vojska je poslednjih godina zaključila primirje sa nekim od tih frakcija.

Međutim od kada je u puču 1. februara svrgnuta civilna vlada Aung San Su Ći, više frakcija je podržalo demokratske proteste protiv vojnih vlasti, i zapretilo da će ponovo dići oružje protiv vojne hunte koja u krvi guši proteste.

U napadima bezbednosnih snaga protiv demonstranata poginulo je 550 civila poslednjih meseci, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.