U Rimu počelo suđenje za ubistvo italijanskog studenta 2016. u Egiptu 1foto EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Telo Đulija Ređenija pronađeno je 2016. godine, a u Rimu je počelo suđenje u odsustvu četvorici pripadnika egipatskih snaga, koji su optuženi za kidnapovanje, mučenje i ubistvo.

Ovaj 28-godišnji student otet je 25. januara 2016. tokom istraživanja o nezavisnim egipatskim sindikatima, u toku doktorskih studija na Кembridžu. Nedelju dana kasnije njegovo telo je otkriveno na putu za Aleksandriju.

Egipatske vlasti su od početka istrage negirale navode italijanskog tužilaštva, plasirajući različite verzije ubistva italijanskog studenta: neuspešan posao sa drogom, neuspešna pljačku, gej zločin iz strasti…

Međutim, italijanski tužioci zaključili su da iza ubistva stoji egipatska agencija za nacionalnu bezbednost. Prema njihovim navodima, Ređeni je nedeljama bio pod prismotrom, a član sindikata iz Кaira ga je prijavio kao špijuna. Pre nego što je umro, tukli su ga i mučili, saopštili su tužioci iz Rima.

Četvorica optuženih: general Tarik Sabir, pukovnik Usham Helmi, pukovnik Athar Кamel Mohamed Ibrahim i major Magdi Ibrahim Abdelal Sharif negiraju otmicu Ređenija. Njima se sudi u odsustvu.

Ubistvo je izazvalo opšte negodovanje i krizu u odnosima između Italije i Egipta, podsetio je italijanski ambasador.
Od tada je Egipat odustao od sopstvene istrage, a glavni tužilac Hamada al-Savi naveo je „nedovoljne dokaze“. Iako su egipatske vlasti priznale da su Ređenija nadzirali ljudi koje je tamo sreo, odbili su da Italiji dostave detalje o optuženima.

Roditelji ubijenog studenta, Klaudio Ređeni i Paola Defendi, optužili su italijansku vladu za izdaju, zato što su se vratili normalnim poslovima s Egiptom i prodali dve fregate u sklopu velikog dogovora o naoružanju.

U međuvremenu, politički protivnici u Egiptu i dalje nestaju. U prošlogodišnjem izveštaju egipatska Кomisija za prava i slobode navela je da je dokumentovala više od 2700 prisilnih nestanaka od 2015. godine.

Advokatica Alesandra Balerini, koja zastupa roditelje ubijenog studenta, rekla je ranije ove godine da su u ovom slučaju povređena sva ljudska prava. Sada kada je suđenje počelo, oni imaju „osnovanu nadu da se bar pravo na istinu neće prekršiti“.

Odluka višeg suda o tome da li se odsustvo optuženih egipatskih oficira smatra dobrovoljnim biće u središtu rasprave. Naime, suđenje se može odvijati bez prisustva optuženog ako dovoljno dokaza pokazuje da su italijanske vlasti učinile sve što je moguće da ih obaveste o optužbama.

Advokati koje je imenovao sud da zastupaju optužene tvrde da suđenje ne bi trebalo da se nastavlja jer nije bilo sigurno da su osumnjičeni upoznati sa postupkom.

Prema rečima aktivista, ovo suđenje šalje važnu poruku, ali se ne očekuje da će mu prisustvovati neko od viskih zvaničnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.