U rodnom mestu demokratije papa upozorio na populističke pretnje 1Foto: Beta/AP/Theodore Manolopoulos/Presidency of Hellenic Republic

Papa Franja upozorio je danas da „olaki odgovori“ na populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi i pozvao na posvećenost promovisanju opšteg dobra, a ne uskih, nacionalističkih interesa.

Papa je u Grčkoj, rodnom mestu demokratije, u obraćanju političkim i kulturnim liderima, upozorio na pretnje sa kojim se Evropa suočava.

Rekao je da samo jak multilateralizam može da odgovori na goruća pitanjima današnjice, od zaštite životne sredine do borbe protiv pandemije i siromaštva.

Politici je neophodan multilaterizam kako bi zajedničke potrebe stavila ispred privatnih interesa, rekao je Franja i istakao da je danas ne samo u Evropi na delu odstupanje od demokratije.

Papa, koji je preživeo argentinsku populističku Peronovu eru, kao i njenu vojnu diktaturu, često je upozoravao na pretnju autoritarizma i populizma i na opasnost koju oni predstavljaju za Evropsku uniju i samu demokratiju.

On je podsetio da je upravo u Grčkoj, prema Aristotelu, čovek postao svestan da je „politička životinja“ i da je član zajednice sugradjana.

„Ovde je rodjena demokratija. Ta kolevka, hiljadama godina kasnije, trebalo je da postane kuća, velika kuća demokratskih naroda. Govorim o Evropskoj uniji i snu o miru i bratstvu koje ona predstavlja za tolike narode“, rekao je Franja grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu.

Taj san je u opasnosti usred ekonomskih i drugih potresa zbog pandemije koji mogu izazvati nacionalistička osećanja i učiniti da autoritarizam izgleda „ubedljivo, a laki odgovori populizma izgledaju privlačni“, rekao je papa.

On je pohvalio „kampanju neophodne vakcinacije“ koju promovišu vlade kako bi zaustavile korona virus.