U S. Makedoniji bukte požari, Srbija poslala četiri helikoptera u pomoć 1Ilustracija Foto: MUP

U Severnoj Makedoniji bukti više požara, pa su četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije sa 16 članova helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije otišli u Кumanovsku regiju kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i više sela.

Na granici između Severne Makedonije i Grčke, posle podne su zbog požara bili zatvoreni granični prelazi sa obe strane – Bogorodica i Evzoni, javila je Radio-televizija Srbije pozivajući se na tamošnje medije.

Prema najnovijim informacijama požar kod graničnog preaza Boogrodica je večeras  lokalizovan.

Šmski požari gore širom Severne Makedonije, a gori i u predgrađima Atine gde je više građana zarobljeno između dva požara.

Prema poslednjim informacijama Centra za upravljanje krizom Severne Makedonije, na teritoriji te zemlje je registrovano nekoliko požara.

„Svega nekoliko dana nakon samita u Skoplju, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno“, rekao je ministar Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju otišao sa flotom koja je angažovana u gašenju požara.

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, izdao naređenje MUP da se učini sve što je moguće da se pomogne toj zemlji.

Precizirao je da se od danas na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera MUP, tri vatrogasna, od čega dva „bel“- a nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.

„Nemate vi nikog bližeg, i mi nemamo nikog bližeg i to se najbolje vidi u ovakvim teškim trenucima. Nećete ostati sami. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće tu i u ovako teškim trenucima. Otvoreni Balkan znači Balkan Balkancima“, poručio je ministar Vulin, koga je u dočekao ministar policije Oliver Spasovski.

Spasovski je naveo da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

„Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara“, rekao je Spasovski.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U S. Makedoniji bukte požari, Srbija poslala četiri helikoptera u pomoć”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.