U samoubilačkom napadu na vojni kamp u Somaliji 15 mrtvih 1Foto: EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME (Arhiva)

Najmanje 15 ljudi ubijeno je jutros u samoubilačkčkom napadu na vojni centar za obuku u glavnom gradu Somalije Mogadišu, rekao je agenciji Frans pres somalijski oficir.

Bombaš samoubica prerušen u vojnika se razneo ispred regruta koji su bili u redu ispred vojnog kampa General Degobadan u istočnom delu grada, rekao je Mohamed Adan i potvrdio da je prebrojao 15 mrtvih u eksploziji.

On je dodao da bi broj nastradalih mogao da raste.

„Samoubica je ciljao nove regrute koji su bili u redu.. bilo je strašno“, rekao je drugi oficir.

Ovaj privremeni bilans žrtava najteži je u poslednjih godinu i po u glavnom gradu Somalije koji je redovno na meti napada islamista grupe Šebab, povezane sa Al Kaidom.

Napadi izvode samoubice ili se sprovode automobilima bombama i često su usmereni na bezbednosne snage, na njihove kontrolne punktove i baze vojske ili policije.

U decembru 2019, u napadu automobilom bombom na kontrolni punkt u vrlo posećenom kvartu u Mogadišu stradala je 81 osoba, prema zvaničnom izvoru. Za taj napad grupa Šebab nije preuzela odgovornost.

U avgustu 2020, u napadu na hotel u Mogadišu koji posećuju vladini zvaničnici, ubijeno je 11 ljudi. Grupa Šebab je preuzela odgovornost za taj napad.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.