Foto: EPA-EFE/STR

Reč je o nasilju najvećih razmera u toj zemlji od okončanja građanskog rata 2009.

Policija u Šri Lanki objavila je nove podatke o broju žrtava i saopštila da je uhapsila 13 osoba zbog serije terorističkih napada, a u državi je uveden policijski čas i privremeno su blokirane društvene mreže.

Kako je ranije objavljeno, najmanje 27 poginulih su stranci, a ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je identitet i nacionalnost 11 žrtava, dok se devetoro stranih državljana vodi kao nestalo. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a uhapšeno je 13 osoba, prenosi FoNet.

Ministar odbrane Šri Lanke Ruvan Vijevardena opisao je eksplozije kao teroristički napad verskih ekstremista i rekao da je uhapšeno sedam osumnjičenih. On je naveo da vlasti veruju da je u većini eksplozija reč o samoubilačkim napadima.

Kako navodi Beta, šest gotovo istovremenih eksplozija odjeknulo je jutros u Kolombu, u katoličkoj crkvi u kojoj su hrišćanski vernici slavili Uskrs i u tri luksuzna hotela u kojima ima puno stranih turista.

Nekoliko sati kasnije, eksplozije su ođeknule u katoličkoj crkvi u Negombu i u protestantskoj crkvi u mestu Batikaloa.

Tri policajca su poginula kada su u kući u Dematogodi, predgrađu Kolomba, pokušali da uhapse osumnjičene koji su očigledno aktivirali eksploziv kako bi izbegli hapšenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da su pronađena tela najmanje 27 stranaca, među kojima su državljani Velike Britanije, SAD, Indije, Portugalije i Turske.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da su među 11 stranih državljana poginulih u eksplozijama po tri državljanina Indije i Velike Britanije, dva Turske, jedan Portugalac, kao i dve osobe sa dvojnim, američkim i britanskim državljanstvom.

Devet stranih državljana vodi se kao nestalo, navelo je ministarstvo.

Holandske vlasti su saopštile da je jedan državljanin te zemlje poginuo u napadima, a kineski državni medij javio je da je među stradalima i jedan Kinez.

Ministarstvo odbrane je uvelo policijski čas od 18.00 do 6.00 ujutro po lokalnom vremenu.

Razmera današnjeg nasilja podsetila je na najgore dane 26-godišnjeg građanskog rata u Šri Lanki, vođenog od 1983. do 2009. godine, u kojem su se tamilski tigrovi, pobunjenička grupa iz manjinske etničke zajednice Tamila, borili za nezavisnost od zemlje sa većinskim budističkim stanovništvom.

Tamilski tigrovi i drugi pobunjenici izveli su tokom rata brojne bombaške napade. Među Tamilima ima hinduističkih, muslimanskih i hrišćanskih vernika.

Snage Šri Lanke porazile su tamilske tigrove 2009. godine, čime je okončan građanski rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Oko 70 odsto stanovnika Šri Lanke su budisti, dok ostatak populacije čine muslimani, hinduisti i hrišćani. Prethodnih godina je bilo antihrišćanskih incidenata, ali oni nisu bili ni blizu današnjih.

Istorija Šri Lanke ne poznaje nasilje muslimanskih ekstremista, ali tenzije su nedavno porasle između tvrdokornih budističkih monaha i muslimana.

Današnje bombaške napade na hrišćanske crkve i hotele osudile su brojne države, poglavar Rimokatoličke crkve Franja, generalni sekretar Organizacije islamske saradnje Jusef al-Otajmin, kao i dve muslimanske grupe u Šri Lanki.

Povezani tekstovi