Kartum Foto: Beta/AP

Vojska koja upravlja Sudanom krenula je danas u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred njihovog generalštaba u glavnom gradu Kartumu.

Komitet sudanskih lekara saopštio je da bi broj mrtvih mogao da bude veći.

Vojni savet je sa svoje strane demantovao da je rasturanje kampa nasilno.

Sudanom vlada Prelazni vojni savet otkad je predsednik Omar al Bašir svrgnut vojnim udarom, u aprilu ove godine, posle pritiska demonstranata. Demonstranti traže da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

Odnosi izmedju vojske i demonstranata nedavno su se zategli posle neuspelih pregovora i upozorenja Vojnog saveta koji vodi zemlju od 11. aprila.

Hiljade demonstranata od 6. aprila kampuju ispred sedišta vojske u Kartumu. Oni su prvo tražili podršku vojske za svrgavanje predsednika, a sada traže da generali odu sa vlasti.

Pregovori između dve strane u nastojanju da se formira Suvereni savet koji bi obezbedio prelaznu vlast tokom tri godine propali su 20. maja. Vojni savet je osudio izgrede oko protestnog kampa navodeći da predstavljaju pretnju za javni red i mir i obećavši da će raditi odlučno da reši tu situaciju.

UN osudile napad sudanske vojske na demonstrante

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš snažno je osudio današnji obračun sudanskih vlasti sa demonstrantima tokom kojeg je, prema navodima organizatora demonstracija, poginulo više od 30 ljudi.

Guterešov portparol Stefan Dižarik rekao je da su sudanske „bezbednosne snage koristile prekomernu silu nad civilima“.

On je naveo da Gutereš poziva sudanske vlasti da sprovedu nezavisnu istragu o današnjem napadu na demonstrante u Kartumu.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su „izuzetno zabrinjavajući izveštaji da su bezbednosne snage koristile bojevu municiju odmah pored i čak i u unutrašnjosti zdravstvenih objekata“.

Kartum Foto: Beta/AP

Ona je današnji napad na demonstrante nazvala „stvarnim nazadovanjem“.

Pozvala je sudanske vlasti da odmah obustave takve napade i da otvore nezavisnu istragu prekomernog korišćenja sile protiv demonstranata.

Vojska koja je nedavno preuzela vlast u Sudanu krenula je danas u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred generalštaba u Kartumu.

Povezani tekstovi