U sukobima s izraelskim vojnicima ubijena najmanje tri Palestinca, devet ranjeno 1Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH (Ilustracija)

Najmanje tri Palestinca su ubijena i devet je ranjeno jutros u sukobima sa izraelskim vojnicima na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelski mediji prenose da su vojnici opkolili dom porodice palestinskog napadača koji je proletos u Tel Avivu ubio trojicu Izraelaca.

U palestinskim medijima su objavljeni snimci na kojima se vidi kako se dim diže iz zgrade u Dženinu, pošto su izraelski vojnici navodno ispalili male rakete u tom gusto naseljenom gradu. Tu živi porodica Rada Hazema koji je 7. aprila pucao u baru u Tel Avivu.

Kako je navelo palestinsko ministarstvo u današnjem sukobima su izraelski vojnici pucali bojevom municijom i dve ranjene osobe su bile u kritičnom stanju.

Jedan od ubijenih je brat Rada Hazema, Abed, javio je Frans pres.

Ubijen je i Ahmed Alavneh, član bezbednosnih snaga Palestinske uprave, koji je navodno pucao u pravcu izraelskih vojnika, navode palestinski mediji.

Za ocem i braćom palestinskog napadača koji je ubio trojicu Izraelaca u Tel Avivu organizovana je potera posle tog napada.

Otac napadača Fathi Hazem je javno hvalio smrtonosni napad svog sina u prepunom baru.

Izraelska vojska je danas u kratkom saopštenju potvrdila vojnu operaciju u izbegličkom logoru u Dženinu.

Naknadno je saopšteno da je cilj bio hapšenje osumnjičenih umešanih u nedavne oružane napade, preneo je AP.

Kada su vojnci opkolili kuću u logoru aktivirana je eksplozivna naprava i izbio je sukob u kojem su ubijena dva Palestinca. Treći Palestinac je ubijen u nasilnim protestima, navelo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Lokalno krilo Islamskog džihada je saopštilo da su članovi te ekstremističke organizacije pucali kraj porodične kuće porodice Hazem.

Rad Hazem je pobegao posle napada u telavivskom baru i pronađen je satima kasnije kraj džamije u obližnjoj Jafi posle potere u kojoj je učestvovalo stotine pripadnika izraelske bezbednosti.

Početkom ovog meseca izraelska vojska je srušila njegov stan u izbegličkom logoru u Dženinu,a današnja operacija je izvedena u vreme kada nasilje ponovo širi na Zapadnoj obali.

Vojska je pokrenula vojne operacije posle smrtonosnih napada u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu od sredine marta do početka maja, uključujući napad u Tel Avivu.

Hapse se osumnjičeni ekstremisti uglavnom u Nablusu i Dženinu na severu Zapadne obale.

Većina Palestinaca ubijenih u tim racijama su bili traženi ekstremisti ili mladići koji su bacali kamenice i zapaljive bombe na vojnike, ali su stradali i civili, uključujući dugogodišnju novinarku Al Džazire i jednog advokata koji se slučajno dovezao u borbenu zonu.

Izraelski bezbednosni zvaničnici tvrde da Palestinska uprava gubi kontrolu nad tim područjem.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i izgradio više od 130 jevrejskih naselja širom te teritorije u kojima danas živi gotovo 500.000 jevrejskih naseljenika.

Na Zapadnoj obali živi i tri miliona Palestinaca i oni žele da ta teritorija bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio Istočni Jerusalim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.