U sukobima u Iraku najmanje 30 stradalih, Al-Sadr štrajkuje glađu 1Foto: Shutterstock/LanBaiyu

Stotine pristalica šiitskog verskog vođe upale su u Palatu Republike i sukobile se sa sigurnosnim snagama, a u celoj zemlji uveden je policijski čas.

Muktada al-Sadr je počeo štrajk glađu u znak protesta zbog upotrebe oružja sa svih strana.

Najmanje 30 osoba je stradalo u sukobima u Bagdadu, koji su izbili nakon što je irački šiitski verski vođa Muktada al-Sadr najavio da se povlači iz politike i zatvara svoje kancelarije, kao odgovor na nerešivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra upale su u Palatu Republike i sukobile se sa sigurnosnim snagama, a u celoj zemlji uveden je policijski čas, prenosi Rojters.

Al-Sadr je rekao da je počeo štrajk glađu, u znak protesta zbog upotrebe oružja sa svih strana.

Tokom najvećih sukoba u poslednjih nekoliko godina čule su se eksplozije i pucnji iz mitraljeza, a na nebu iznad Zelene zone, u kojoj se nalazi sedište vlade i stranih ambasada, videla se svetleća municija.

Korišteni minobacači i raketne granate

Demonstranti su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije palate, navodi AP.

Mnogi su uleteli u raskošne salone i mermerne sale palate gde se okupljaju irački lideri i strane zvanice.

Iračka vojska uvela je policijski čas u celoj zemlji, a vršilac dužnosti premijera privremeno je obustavio održavanje sednica vlade, kao odgovor na nasilje.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, više desetaka demonstranata je ranjeno u pucnjavi i prilikom bacanja suzavca, kao i u fizičkim sukobima s policijom.

Iračka oružana grupa Saraya al-Salam, koja se dovodi u vezu sa Al-Sadrom, sukobila se sa sigurnosnom grupom Snage narodne mobilizacije.

Mala grupa iz divizije specijalnih snaga i Devete divizije iračke vojske pridružila se pokušajima obuzdavanja pripadnika oružanih grupa, dok su se sukobi satima odvijali u Zelenoj zoni.

Ubijen je najmanje jedan vojnik iz divizije specijalnih snaga, koja je odgovorna za sigurnost u Zelenoj zoni.

Među ranjenima je i jedna žena civil, rekla su dva neimenovana sigurnosna zvaničnika.

Prema navodima sigurnosnih zvaničnika, u sukobima su korišteni minobacači i raketne granate.

Al-Sadr je ranije kritikovao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadhimija da posreduje između “sadrista” i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije, nisu bili uspešni.

Protesti ispred zgrade parlamenta

“Sadristi” i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su posle izbora da formiraju većinsku vladu, ali je Okvir koordinacije sprečio izbor novog predsednika, koji je trebalo da imenuje premijera.

Al-Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 zastupnika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u zgradu parlamenta i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.