Reporteri bez granica: U zatvorima širom sveta rekordan broj novinara- 488, uključujući 60 žena 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je danas da je rekordan broj novinara – njih 488, uključujući 60 žena – trenutno u zatvorima širom sveta, dok 65 novinara drže kao taoce.

Broj novinara koji se nalaze u zatvorima zbog svog rada nikada nije bio ovoliki otkako je RSF počeo da objavljuje godišnji izveštaj 1995. godine, ističe ta organizacija u saopštenju, uz napomenu da je broj novinara i medijskih radnika u zatvoru porastao za 20 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine.

„Za izuzetan porast proizvoljnih zatvaranja odgovorne su, pre svega, tri zemlje – Mjanmar, gde je vojska ponovo preuzela vlast u puču 1. februara 2021, Belorusija, koja je doživela veliki udar od spornog ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu 2020, i Si Đinpingova Kina, koja jača kontrolu nad Hongkongom, posebnim administrativnim regionom koji se nekada smatrao regionalnim modelom poštovanja slobode štampe“, ocenjuju Reporteri bez granica.

Dodaju i da nikada nije registrovano toliko novinarki u zatvoru, sa ukupno 60 trenutno pritvorenih u vezi sa svojim radom – što je za trećinu (33 odsto) više nego u ovo doba prošle godine.

„Kina, najveći svetski zatvor za novinare petu godinu zaredom, takođe je najveći zatvor za novinarke, sa 19 trenutno pritvorenih. Među njima je Džang Džan, laureatkinja RSF za slobodu štampe za 2021., koja je teško bolesna“, upozoravaju u toj novinarskoj organizaciji.

„Izuzetno veliki broj novinara u zatvorima delo je tri diktatorska režima“, poručio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

„To je odraz jačanja diktatorske moći širom sveta, gomilanja kriza i nedostatka skrupula kod ovih režima. To može biti i rezultat novih geopolitičkih odnosa moći u kojima autoritarni režimi nisu podvrgnuti dovoljnom pritisku da se obuzdaju“, upozorio je Deloar.

U godišnjem pregledu RSF navodi i da je broj ubijenih novinara, međutim, najniži u poslednjih 20 godina, i da je u ovoj godini ubijeno 46 novinara.

„Ovogodišnji pad je uglavnom uzrokovan opadanjem intenziteta sukoba u Siriji, Iraku i Jemenu i kampanjom organizacija za slobodu štampe, uključujući RSF, za primenu međunarodnih i nacionalnih mehanizama za zaštitu novinara“, ukazuju u godišnjem izveštaju.

Naglašavaju da, uprkos značajnom padu, u proseku skoro jedan novinar nedeljno i dalje biva ubijen u vezi sa svojim radom.

RSF je utvrdio i da je 65 odsto ubijenih novinara tokom ove godine eliminisano namerno.

Meksiko i Avganistan su ponovo dve najsmrtonosnije zemlje, sa sedam ubijenih novinara u Meksiku i šest u Avganistanu. Jemen i Indija dele treće mesto, sa po četiri ubijena novinara, navedeno je u izveštaju Reportera bez granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.