Ubijen zvaničnik ruske uprave u ukrajinskom Hersonu 1foto EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zvaničnik uprave koju je Rusija uspostavila u Hersonu, na jugu Ukrajine pod ruskom kontrolom, ubijen je danas u atentatu, saopštile su vlasti.

„To je bio ciljani napad na saradnika civilne i vojne uprave u kome je on ubijen, saopštila je agenciji Tass uprava koju je Rusija postavila.

Ubijeni zvaničnik Dmitrij Savlučenko bio je zadužen za omladinu i sport u regionu Herson. Stradao je prilikom eksplozije njegovog vozila.

Na samom početku invazije, Rusija je osvojila i okupirala deo juga Ukrajine, uključujući Hersonsku oblast, pre nego što je ruska vojska zaustavljena.

Poslednjih nedelja ukrajinske snage prešle su u ofanzivu u toj zoni i pokušaju da povrate izgubljene teritorije. „Paralelno sa tim sprovodi se više ciljanih napada na okupacione zvaničnike“, navodi agencija Frans pres.

U sredu je proruski zvaničnik u Čornobajvki, gradu blizu Hesona, izbegao eksploziju bombe prilikom prolaska njegovog vozila.

Nekoliko dana ranije, 18. juna, šef zatvorske službe u regionu Herson ranjen je u napadu bombom.

Proruske vlasti sastavljene su od Ukrajinaca koji podržavaju Moskvu, a Kijev ih smatra kolaboracionistima, neprijateljima, i predstavnika ruskih snaga u tom regionu.

Ruske snage optužuju Ukrajinu da organizuje te atentate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.