Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su se otrovali Italijani na Hvaru 1Foto: N1

Nakon prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, danas su u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatski državljani, saopštila je splitsko-dalmatinska policijska uprava.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputstvima u pogledu sigurnosti korišćenja uređaja, 8. avgusta ugradili benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem u mašinski prostor motorne jahte. Tokom rada agregata u potpalublje broda i putničke kabine isticali su otrovni gasovi, što je za posledicu imalo trovanja putnika.

U četvrtak ujutro obojica će, zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, uz karivičnu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku, javila je agencija Hina Splitsko-dalmatinska policija podseća da je u utorak u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u splitsku bolnicu.

Radi se o tri punoletne osobe od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno, dok je dvoje dece – od 11 i pet godina, životno ugroženo. Svi putnici broda su Italijani.