I dalje se ne zna kako su se otrovali đaci na ekskurziji na Zlatiboru: U uzorcima hrane nije nađeno ništa 1Foto: Pixabay / severyanka

U ispitivanim uzorcima hrane koji su bili dostupni u objektu „Braća Sekulić“ na Zlatiboru, u kome su deca iz OŠ „Jovan Ristić“ iz Borče boravila u toku ekskurzije, nisu izolovani bakterijski agensi, kao ni enterotoksini, kažu za Danas u Zavodu za javno zdravlje Užice.

 

„Na osnovu dostupnih rezultata mikrobioloških analiza Zavod za javno zdravlje Užice se ne može izjasniti o izvoru zaraze i putu prenošenja epidemije. Analiza vode je u toku. U svim uzorkovanim brisevima nisu izolovane patogene bakterije koje mogu da izazovu pogoršanje zdravstvenog stanja kod dece“, pojašnjavaju iz Zavoda.

S obzirom da su, kako dodaju, deca dobila simptome u putu za Beograd i da su sva deca iz Beograda, epidemiološko istraživanje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa ZZJZ Užice.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda, koji je uzeo uzorke stolice kod jednog broja dece, rečeno nam je da rezultati analiza još nisu završeni.

Ukupno 64 osobe, od toga 62 učenika osmog razreda i dva nastavnika OŠ „Jovan Ristić“ imalo je simptome trovanja koji su se, prema tvrdnji jednog od roditelja, pojavili nakon što su poslednjeg dana ekskurzije deca ručala u pomenutom objektu i potom krenula na Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari