Osnovci iz Borče koji su se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru u dobrom stanju 1foto Nenad Kovačević Danas

Po nalogu sanitarne inspekcije, Zavod za javno zdravlje Užice uzeo je uzorke u objektu „Braća Sekulić“ na Zlatiboru, u kojem su se, kako se sumnja, otrovali učenici OŠ “Jovan Ristić“ iz Borče, nakon što su ručali poslednjeg dana ekskurzije.

U Zavodu za Danas kažu da će rezultati epidemiološkog istraživanja biti završeni za nekoliko dana i da će na osnovu njih inspekcija preduzeti dalje mere. Objekat na Zlatiboru nije zatvoren.

U Institutu za majku i dete Danasu je rečeno da je sedmoro dece, koja su primljena u noći između subote i nedelje, danas u dobrom opštem stanju, a da će troje zbog održavanja blažih simptoma i kliničkih znaka bolesti biti zadržano na bolničkom lečenju.

U OŠ „Jovan Ristić“ nismo uspeli da saznamo koliko učenika osmog razreda, koji su bili na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru, nije jutros došlo na nastavu, a direktorke te osmoletke Andrijana Šikl-Erski, u pisanom odgovoru Danasu je objasnila šta se dogodilo.

„Organizovana je ekskurzija za učenike osmog razreda u trajanju od tri dana na Zlatiboru. Eksurzija je protekla prema planu i programu. Poslednjeg dana, prilikom povratka sa ekskurzije, obaveštena sam da su se kod pojedinih učenika u toku putovanja pojavile zdravstvene tegobe. Od 113 učenika i pet nastavnika tegobe je imalo oko dvadesetak učenika i jedan nastavnik“, navela je direktorka.

Kaže da je, odmah po saznanju šta se desilo zvala doktorku koja je bila prisutna i alarmirala da se zove hitna pomoć ili da svrate u prvu zdravstvenu ustanovu.

„Doktorka je rekla da su deca pod njenim nadzorom i da mogu da nastave putovanje. Za to vreme smo uputili dopis sa Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji. O svemu su obavešteni roditelji učenika, kao i agencija koja je realizovala eksurziju. Po dolasku učenika u školu, učenici su zbrinuti, neke je pregledala hitna pomoć, a neke su roditelji odveli u dežurnu zdravstvenu ustanovu na pregled. Svi nadležni su odmah po dobijanju saznanja o svemu obavešteni. Nadamo se dobrom i brzom ozdravljenju učenicika koji su imali tegobe“, navela je Andrijana Šikl-Erski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari