Ujedinjene nacije pozdravile izraelske taktičke pauze za isporuku pomoći Gazi 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ujedinjene nacije su danas pozdravile izraelsku objavu „taktičkih pauza“ u borbama na pojedinim putevima u Gazi i nadaju se da će to navesti vlasti Izraela da ukinu sve prepreke isporuci pomoći za čitavu palestinsku teritoriju.

Zamenik portparola UN Farhan Hak izjavio je danas za Asošijeted pres da humanitarne operacije u Gazi moraju biti u potpunosti olakšane i sve smetnje uklonjene.

„Moramo biti u mogućnosti da bezbedno isporučimo pomoć širom Gaze“, rekao je Hak.

Izraelska vojska je u nedelju objavila „taktičke pauze“ u borbama danju duž puteva koji vode od Kerem Šaloma, glavnog prelaza za robu prema jugu Izraela do auto-puta sever jug u Gazi.

https://www.danas.rs/svet/izraelska-vojska-tvrdi-da-je-unistila-polovinu-hamasovih-snaga-u-rafi/

Šimon Fridman, portparol odeljenja ministarstva odbrane Izraela, COGAT, koje nadgleda isporuku pomoći u Gazi, je danas rekao da bi UN tek trebalo da iskoriste prednost nove rute.

Pozdravljajući objavu Hak je rekao da su UN i njeni partneri spremni da osiguraju da ključna pomoć koja spasava živote stigne do onih kojima je potrebna širom Gaze gde je rasprostranjena katastrofalna glad.

On je izrazio nadu da će to dovesti do daljih konkretnih mera Izraela kako bi se otklonile prepreke koje su sprečavale valjan humanitarni odgovor u Gazi.

Pošto rat Izraela i Hamasa traje više od osam meseci, raseljenim Palestincima je hitno potrebna hrana, voda, sklonište i zdravstvena briga, a mnogi žive u blizini gomila čvrstog otpada, što povećava rizik po zdravlje, upozorio je zamenik portparola UN.

https://www.danas.rs/svet/vodja-hamasa-spremni-smo-na-sveobuhvatan-sporazum-u-skladu-sa-planom-sad/

Potrebno je da Izrael osigura da se ubrza kretanje konvoja pomoći i humanitarnih radnika kroz kontrolne punktove, da svi putevi budu operativni i da gorivo redovno ulazi u Gazu.

Hak je istakao i važnost vladavine prava s obzirom da su očajanje i nedostatak pomoći doveli do gotovo totalnog kolapsa reda i zakona.

U međuvremenu je podsekretar UN za humanitarne poslove Martin Grifits u rubrici mišljenja u Njujork tajmsu objavio da je osiromašena i blokirana Gaza pretvorena u pakao na zemlji dok joj preti glad.

On je ocenio da je humanitarna pomoć ometena i politizovana, a da se glad i bolest šire i da su humanitarni, zdravstveni radnici i novinari pretrpeli sve neprihvatljive gubitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari