Ukrajina javlja da je povratila nove teritorije na istoku zemlje 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ukrajinska vojska objavila je danas da je od Rusa povratila jedno mesto u oblasti Donjeck na istoku zemlje na dan kada Moskva organizuje referendume u više ukrajinskih oblasti pod njenom kontrolom.

„Ukrajinska vojska je povratila Jatskivku“, javio je preko televizije zvaničnik ukrajinskog generalštaba Oleksij Gromov.

Zauzimanje tog mesta na istočnoj strani reke Oskil potvrđuje da se nastavlja ukrajinska kontraofanziva u kojoj je Kijev već povratio više hiljada kvadratnih kilometara teritorije iz susedne oblasti Harkov.

„Ukrajinci su povratili i kontrolu nad položajima južno od Bakmuta, ključnog grada u oblasti Donjeck koji je poslednjih nedelja pod ruskim napadima“, rekao je Gromov.

Referendumi o pripajanju Rusiji održavaju se danas u ukrajinskim oblastima delimično ili potpuno pod ruskom kontrolom. Kijev i Zapad nazivaju ih lažnim referendumima i ocenjuju da oni označavaju veliku eskalaciju sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.