Ukrajina priprema centre za evakuaciju u slučaju nuklearnog napada: Bajden najavio naoružanje u vrednosti od 625 miliona dolara 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajina priprema centre za evakuaciju u glavnom gradu Kijevu za potencijalni nuklearni napad nakon upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da neće oklevati da primeni nuklearno oružje protiv onoga što je nazvao “pretnjom teritorijalnom integritetu Rusije”, prenose ukrajinski mediji.

Gradsko veće Kijeva kaže da se centri za evakuaciju opremaju pilulama kalijum joda, koje mogu pomoći protiv apsorpcije zračenja u slučaju nuklearnog udara na prestonicu.

„Ovo nije blef. A oni koji pokušavaju da nas ucene nuklearnim oružjem treba da znaju da se vetrokaz može okrenuti i uperiti prema njima“, rekao je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju kada je zvanično objavio ankesiju četiri ukrajinske teritorije nakon takozvanih referenduma čije rezultate malo ko u svetu priznaje.

Američki predsednik Džozef Bajden je, u međuvremenu, razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kada je najavio novo naoružanje Ukrajini u vrednosti od 625 miliona dolara.
Danas sam razgovarao sa predsednikom Zelenskim da podvučem da SAD nikada neće priznati navodnu aneksiju ukrajinske teritorije od strane Rusije.

Ponovo sam potvrdio svoju posvećenost da nastavim da podržavam Ukrajinu, uključujući i današnji novi paket bezbednosne pomoći vredan 625 miliona dolara.

I dalje smo spremni da nametnemo tešku cenu svakom subjektu koji podržava navodnu aneksiju Rusije i nastavićemo da okupljamo svet iza napora Ukrajine da odbrani svoju demokratiju.

Zelenski se zahvalio Bajdenu za značajnu podršku za Ukrajinu, uključujući novi paket bezbednosne pomoći od 625 miliona dolara!

„Kao i obično, danas smo imali značajan telefonski razgovor. Naše pobede u okviru odbrambene operacije koja je u toku zajednički su uspeh Ukrajine, SAD i celog slobodnog sveta“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari