Ukrajina zvanično podnela zahtev za članstvo u NATO 1EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO savezu, saopštio je predsednik zemlje Volodimir Zelenski.

 On je rekao da Ukrajina „preduzima odlučan korak ka potpunoj bezbednosti svih nacija“.

„Vidimo ko nam preti, ko je spreman da ubija i masakrira. Ko ne zazire ni od kakve brutalnosti da bi proširio svoju zonu kontrole“, naveo je Zelenski u video-obraćanju.

Ukrajinski predsednik je tokom obraćanja koje je objavljeno nakon što je Putin potpisao dekrete o zvaničnoj nelegalnoj aneksiji četiri ukrajinska regiona pod ruskom okupacijom, obećao da će osloboditi „celokupnu teritoriju“ svoje zemlje.

Kabinet ukrajinskog predsednika je izdao saopštenje nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u kojem se, između ostalog navodi, da je tema bila „pitanje još jednog pokušaja da se anektira teritorija Ukrajine i eskalacija oružane agresije Ruske Federacije“.

Učesnici sastanka su razgovarali o načinu da se „pruži otpor nastojanjima zemlje agresora da anektira ukrajinske teritorije“.

Takođe je bilo reči, dodaje se, o „lažnim referendumima“, a raspravljalo se i o „kolektivnoj bezbednosti Ukrajine i evroatlantskog prostora“.

„Razgovaralo se o merama koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine. Posebno snaženje i širenje međunarodne koalicije u znak podrške Ukrajini, jačanje vojne i tehničke pomoći za našu zemlju, jačanje pritiska na Rusiju sankcijama, realizacija predloga za garantovanje bezbednosti u međunarodnoj areni, aktiviranje strategije zemalja evroatlantskog prostora za nuklearno odvraćanje Rusije, kao i borba protiv hibridnih pretnji zemlje agresora“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.