Ukrajinska vlada: Štajnmajer nije dobrodošao u Kijev 1Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbio je zahtev nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera da poseti Kijev sutra zajedno sa drugim evropskim političarima.

Štajnmajer se trenutno nalazi u poseti Poljskoj, gde sa predsednikom Andžejom Dudom razgovara o posledicama ruske invazije na Ukrajinu.

Prema izveštaju nemačkog lista Bild, Štajnmajer je planirao da sutra otputuje u Kijev sa predsednicima Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske.

Međutim, Zelenski je odbio njegov zahtev, kao razlog navodeći Štajnmajerove ranije bliske veze sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i to što je ranije zagovarao bliske ekonomske rusko-nemačke veze.

“Svi znamo za Štajnmajerove bliske veze sa Rusijom, koje su nazvane Štajnmajerova formula. On trenutno nije dobrodošao u Kijev. Videćemo se da li će se to promeniti jednog dana”, rekao je jedan anonimni ukrajinski diplomata za Bild.

Štajnmajerova formula je naziv jednog predloga koji je 2016. izneo tadašnji ministar spoljnih poslova sa namerom da okonča zastoj u pregovorima između Ukrajine i Rusije o miru u istočnoj Ukrajini.

Pokušaji su propali pošto se ni Moskva ni Kijev nisu pridržavali sporazuma iz Minska.

Kako prenosi Gardijan, Štajnmajer je potvrdio da je Ukrajina odbacila njegov zahtev da se sastane sa Zelenskim u Kijevu.

On je rekao da je želeo da otputuje u Kijev da bi “poslao snažnu poruku evropske solidarnosti sa Ukrajinom”.

“Očigledno je da nisam poželjan u Kijevu”, naveo je Štajnmajer.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.