Ukrajinske vlasti demantuju tvrdnje ruskih snaga o eliminisanju oružane grupe u Hersonu 1Foto: Beta/AP Photo/Leo Correa

Ruske okupacione vlasti u Hersonu na jugu Ukrajine javile su da su u borbama sinoć u centru grada eliminisale jednu oružanu grupu, što su demantovale ukrajinske snage koje vode kontraofanzivu u toj oblasti, nazivajući to provokacijom.

Proruska okupaciona uprava u Hersonu javila je sinoć preko Telegrama da su se u centru grada sukobile jedinice ruske vojske koje patroliraju ulicama grada sa neidentifikovanom grupom.

Sa ukrajinske strane portparolka južne vojne komande Natalija Gumenjuk rekla je da se radi o provokaciji.

U izjavi jutros na ukrajinskoj televiziji ona je rekla da su pucnji i eksplozije koji su se čuli juče u Hersonu „provokacija okupatora“.

„Upozorili smo da će biti provokacija izmedju 17. i 20. septembra, a cilj im je da naruše imidž ukrajinskih oružanih snaga“, rekla je ona.

U Rusiji javna televizija Vesti objavila je video koji pokazuje dva oklopna vozila okružena vojnicima tokom incidenta na ulici u kvartu kod železničke stanice u Hersonu. Na snimku iz jednog od vozila se puca mitraljezom dok se čuju i drugi pucnji.

Jutros je predstavnik ruskih okupacionih snaga u tom gradu Kiril Stremousov rekao da je sitaucija mirna u Hersonu. „Nacisti pokušavaju da napadnu ali bez uspeha“, napisao je on preko Telegrama.

Od kraja avgusta ukrajinska vojska sprovodi veliku ofanzivu da povrati Hersonsku oblasti i istoimeni grad, koji je pao u ruke Rusa početkom marta nekoliko dana posle početka ruske invazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.