ukrajina vojniciFoto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Noseći sekače za žice, traku i štap za pecanje, grupa ukrajinskih boraca šunjala se kroz dvorišta i uličice Zaporožja da bi izbegla ruske kontrolne punktove.

Prvo su presekli električni kabl, a zatim brzo odjurili u mrak gde su postavili bombu u prostor iznad točkova automobila.

Konop za pecanje je bio zalepljen za unutrašnju stranu točka i za detonator, tako da je bomba eksplodirala pri okretanju točka. Meta napada bio je Ukrajinac koji se pridružio ruskoj političkoj partiji Jedinstvena Rusija.

Grupa ukrajinskih gerilskih boraca, poznatih kao partizani, mesecima seje strah među ukrajinskim zvaničnicima koji sarađuju sa Rusima, dižući u vazduh železničku prugu i gađajući ukrajinske projektile.

Prošle nedelje, rekli su ukrajinski zvaničnici, partizani su učestvovali u uspešnom napadu na rusku vazdušnu bazu na Krimu.

„Nisu kod kuće“

„Cilj je da pokažemo okupatorima da nisu kod kuće, da se ne smeju, da ne spavaju mirno“, rekao je jedan partizan kodnog imena Svarog (slovenski bog vatre) u intervjuu za Njujork tajms.

Ukrajinska vojska je počela da obučava partizane mesecima pre invazije, dok je Rusija gomilala trupe blizu granica.

Nakon invazije, obučeni gerilci poslani su na tajna skrovišta, gde su pronašli eksploziv, pištolje s prigušivačima, detonatore i kalašnjikove.

Pobunjenički borci sada tajno napadaju teren koji dobro poznaju, koristeći auto-bombe, mine i oružje.

Nakon brzog i efikasnog napada, stapaju se sa lokalnim stanovništvom. Da li meta živi ili umre, za njih je manje važno od poruke: „Nikad nisi siguran“.

Akcije sramoćenja

Poslednjih nedelja ukrajinski partizani preuzimaju sve značajniju ulogu.

„Partizani su do subote napadali eksplozivom sedam dana zaredom“, hvalio se gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

Baze na ukrajinskoj teritoriji gde se obučavaju operativci stalno se pomeraju kako bi se izbeglo otkrivanje, otkrio je visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Svaki operativac ima drugačiju ulogu, od izviđanja mete, prikupljanja obaveštajnih podataka o kretanju mete do izvođenja napada.

Tajne ćelije partizana su odvojene i ne poznaju se. Njihove mete su ukrajinski policajci, zvaničnici opštinskih i regionalnih samouprava koji sarađuju sa Rusima.

Pored nasilnih napada i ubistava, sprovode i akcije „sramoćenja“.

Jedna filijala pod nazivom „Žuta traka“ lepi postere i crta grafite na okupiranoj jugoistočnoj Ukrajini kako bi javno ponizila nastavnike koji rade po ruskom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.