Umereni islamisti proglasili pobedu na izborima u Alžiru 1Foto:Beta/AP

Umerena islamistička partija proglasila je pobedu na parlamentarnim izborima u Alžiru, iako se rezultati ne očekuju još nekoliko dana.

Manje od 24 časa od zatvaranja birališta, lider Pokreta za mirno društvo Abderazak Makri rekao je da njegova partija „vodi u većini regiona“ i kritikovao navodne pokušaje prevare „radi promene rezultata“ izbora.

Na jučerašnje izbore izašlo je manje od trećine od 24 miliona birača s pravom glasa.

Slaba izlaznost je delom posledica bojkota od prodemokratskog pokreta, čiji su protesti 2019. doveli do smene s vlasti dugogodišnjeg predsednika Alžira Abdelaziza Buteflike.

Izborna komisija je navela da će zvanični rezultati biti objavljeni za oko četiri dana, zbog složenosti brojanja glasova po novom sistemu koji je omogućio učešće više od 1.000 nezavisnih kandidata na više od 2.000 lista.

Izbori su održani u vreme suzbijanja protesta prodemokratskog pokreta Hirak i nedugo nakon usvajanja pravila koje nalaže organizatorima demonstracija da unapred najave skupove.

Pristalice pokreta Hirak bojkotovale su izbore, navodeći da žele oštriju političku tranziciju koja bi uništila stari sistem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Umereni islamisti proglasili pobedu na izborima u Alžiru”

  1. Porazavajuci je da jedini slobodne dnevne novine tj. „Danas“ nasedaju na prevazisnu propagandu militarskog sistema Alzira i plasiraju ovakve polu istine.
    Tkz izbore u Alziru su nedogadjaj za vecina alziraca; Hirak nastavlja svoj put do totalne promene ovog rezima i to murnim putem; a sloboda je na vidiku jer generali i njihovim slugama su na izdisaju.
    Ziveli slobodni ljudi ma gde god bili.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.