UN pozvao BiH da prestane sa premeštanjem migranata u nesigurne kampove 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Oko 800 migranata i izbjeglica smešteno je na Vučjak, koje se nalazi u blizini miniranog područja, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, a na toj lokaciji nema tekuće vode, struje, prostorija za sanitaciju kao ni medicinske nege, prenosi Radio slobodna Evropa.
„Ova lokacija je apsolutno neprimerena i neprikladna za smeštaj ljudi“, rekao je specijalni izveštač UN-a za ljudska prava migranata, Felipe Gonzalez Morales.

„Bliži se zima i ja ponavljam svoj poziv za pravovremenim rešenjem za one koji nemaju prikladan smještaj“, apelovao je on i dodao da je „fragmentirana politička struktura“ BiH, podeljene po etničkim linijama, potkopala njenu sposobnost da osigura osnovna prava migrantima.

Oko 40.000 migranata i izbeglica ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine, od kojih se oko 7.300 smestilo na područje Unsko-sanskog kantona u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom. Od njih, 20 posto je dece.

Oko 93 posto migranata je izrazilo želju da traži azil u Bosni i Hercegovini no samo 5,4 posto njih je uspelo da formalno podnese zahtjev.