UN: U 2020. ponovo rekordno visoke koncentracije štetnih gasova 1Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

Svetska meteorološka organizacija (WMO) je saopštila danas da su prošle godine koncentracije štetnih gasova ponovo bile rekordne, te da se povećavaju brže od godišnjeg proseka za poslednjih deset godina uprkos privremenom smanjenju tokom karantina koji su uvedeni kao mera protiv pandemije kovida 19.

U svom godišnjem izveštaju o gasovima koji izazivaju efekat staklene bašte, agencija UN koja se bavi meteorologijom ukazala je na nagoveštaje novih opasnosti – delovi amazonskih kišnih šuma su od onih koji „usisavaju“ ugljen-dioksid postali izvor ugljen-dioksida zbog krčenja šume i smanjene vlage u regionu.

Kako se navodi, preneo je Ej-Bi-Si njuz, koncentracije ugljen-dioksida, metana i azot-suboksida su iznad nivoa u odnosu na eru pre Industrijske revolucije, odnosno pre 1750. kada su ljudske aktivnosti „počele da narušavaju prirodnu ravnotežu Zemlje“.

Izveštaj je objavljen nekoliko dana pre početka samita UN o klimatskim promenama u Glazgovu. Mnogi borci za zaštitu životne sredine, politički odlučioci i naučnici tvrde da će konferencija od 31. oktobra do 12. novembra, poznata i kao KOP26, predstavljati važnu priliku, čak priliku od suštinskog značaja kada je reč o konkretnom obavezivanju da se ispune ciljevi postavljeni u Pariskom klimatskom sporazumu 2015.

„Izveštaj o štetnim gasovima sadrži snažnu naučnu poruku za pregovarače o klimatskim promenama na KOP26. Po sadašnjoj stopi povećanja koncentracija štetnih gasova, do kraja ovog veka će biti zabeležen porast temperatura koji znatno premašuje ciljeve iz Pariskog sporazuma od 1,5 do dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijske nivoe. Ne krećemo se u dobrom pravcu“, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije.

Izveštaj se oslanja na informacije koje je sakupljala mreža koja nadgleda količine štetnih gasova koje ostaju u atmosferi nakon što izvesne količine apsorbuju okeani i biosfera.

„Jedna od upadljivih poruka našeg izveštaja jeste da je region Amazonije koji je apsorbovao ugljen-dioksid sada postao njegov izvor. Razlog za to je krčenje šuma, a posebno promene klime. Imamo manje vlage i kiša“, rekao je Talas.

Oksana Tarasova, šef odeljenja WMO za istraživanja atmosfere i životne sredine, rekao je da su ovo prvi rezultati koji pokazuju da Amazonija od regiona koji „usisava“ ugljen-dioksid postaje njegov izvor, ali je naglasio je u pitanju samo deo na jugoistoku Amazonije, a ne celokupna prašuma.

Globalni prosek koncentracija ugljen-dioksida je prošle godine dostigao novi rekord od 413,2 molekula na milion čestica vazduha (ppm), navodi se u izveštaju WMO. Povećanje u 2020. je bilo veće od godišnjeg proseka u poslednjih deset godina uprkos smanjenju emisija ugljen-dioksida od 5,6 odsto, koje potiču od fosilnih goriva zbog mera protiv kovida 19, dodaje se u dokumentu.

Talas je rekao da nivo iznad 400 ppm koji je premašen 2015. „ima negativne posledice na naše svakodnevne živote i blagostanje, na stanje planete i na budućnost naše dece i unuka“.

Emisije ugljen-dioksida uzrokovane ljudskim faktorom, koje su uglavnom rezultat sagorevanja gosilnih goriva kao što su nafta i gas ili proizvodnje cementa, krivac su za oko dve trećine uzročnika zagrevanja klime. WMO je saopštila da u celini gledano prošlogodišnje smanjenje ekonomskih aktivnosti zbog pandemije „nije imalo nikakav primetni uticaj na nivoe štetnih gasova u atmosferi i na stope povećanja njihovih koncentracija iako je došlo do privremenog smanjenja novih emisija“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.