UN: Više od 50.000 Ukrajinaca pobeglo iz zemlje za manje od 48 sati 1Foto: EPA-EFE/SPENCER PLATT

Zagrebačka filharmonija izbacila je iz večerašnjeg programa u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu dva od tri dela ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog u znak solidarnosti s Ukrajinom.

On je juče naveo da u Ukrajini ima 100.000 raseljenih.

Ruska invazija pokrenuta u četvrtak u zoru dovela je do toga da je destine hiljada Ukrajinaca počelo da se pokreće, i stižu na granice EU, Moldavije, Poljske, ali i Mađarske i Rumunije.

„Više od 50.000 ukrajinskih izbeglica pobeglo je iz svoje zemlje za manje od 48 sati većinom ka Poljskoj i Moldaviji i još mnogi drugi su krenuli ka granicama“, napisao je u tviter poruci Filipo Grandi.

On je zahvalio vladama i građanima koji drže svoje granice otvorene i prihvataju izbeglice.

U odvojenoj tviter poruci on je posebno zahvalio moldavskoj predsednici Maji Sandu što je dozvolila osobama koje beže iz Ukrajine da bezbedno pređu granicu sa Moldavijom.

On je rekao da će Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne da se mobiliše međunarodna pomoć dok primaju te izbeglice.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak u zoru pokrenuo je invaziju na Ukrajinu sa vazdrušnim udarama i upadima kopnenih snaga uključujući i u pravcu glavnog grada Kijeva. Napad je izazvao osude međunarodne zajednice.

Ukrajinske snage se bore danas sa ruskom vojskom u glavnom gradu Kijevu, dok se ruski predsednik oglušio od zapadnih sankcija i pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.