Unesko predlaže da se Ohrid stavi na listu ugroženog svetskog nasleđa 1

U nacrtu izveštaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svetsko nasleđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rešenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje.

Prema izveštaju Unesko, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rešavanju problema i stalne pretnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Navodi se da je malo urađeno na primeni prioritetnih preporuka monitoring misije Unesko koja je u Ohridu boravila 2017.

„Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i unuštavanje životne sredine i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma“, deo je zaključaka iz nacrta izveštaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na Uneskovoj listi svetske baštine.

Od vlasti Severne Makedonije se traži da napravi procenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnoat za područje, uz istivremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Povodom tog izveštaja, Vlada Severne Makedonije saopštila je da je Ohridskim regionom u vreme prethhodne vlade dugi niz godina bilo loše upravljano i da „pristupa sa pažnjom i ozbiljnosti prema komplesksnom stanju sa kojim se suočava kulturno i prirodno nasleđe na tom području“.

„Dugogodišnje loše upravljanje ovim regionom i megalomanski projekti (vlade VMRO DPMNE i DUI) koji su bili pretnja za jezero i nacionalni park bili su razlog da Unesko pošalje monitoring misiju 2017“, navodi sadašnja vlada koju je SDSM formirao sa DUI, ističući da je od početka svog mandata posvećena rešavanju problema u Ohridskom reginu, u saradnji sa opštinama i građanskim sektorom.

Dodaje se da predlog odluke Uneska nije finalan i da treba da bude stimulans za sve institucije i građane da se sa jačim intenzitetom radi na čuvanju tog unikatnog svetskog nasleđa.

Istovremeno je opziciona VMRO DPMNE, koja je na vlasti bila od 2006. do 2016, okrivila sadašnju vladu koju pedvodi SDSM da „nije sprovela u celosti najveći deo preporuka retroaktivne misije Unesko od 2017. godine“ i zatražila formiranje kriznog štaba i hitno postupanje po preporukama te organizacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.