finski ministar spoljnih poslova peka havistoFoto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Finska vlada danas je objavila da “značajno ograničava ulazak ruskim građanima” pošto je došlo do naglog porasta broja putnika iz Rusije preko istočne granice ove zemlje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju.

“Finska, kao poslednja zemlja koja je još uvek dozvoljavala Rusima ulazak sa turističkim vizama, uvodi ograničenje broja novih viza”, navodi se u saopštenju vlade i dodaje se da je razlog za to “ozbiljna šteta koju je Finska pretrpela na međunarodnoj sceni”.

Ovaj potez finske vlade dolazi samo dan pošto je premijerka Sana Marin izjavila da ruski “turizam i putovanja moraju da se zaustave”, nakon što je broj Rusa koji ulaze u zemlju udvostručen toko jučerašnjeg dana, rekao je portparol pognračne agencije za AFP.

“Strahujemo da ćemo završiti kao jedina zemlja koja se graniči sa Rusijom a kroz koju je moguće putovati iz Rusije u Evropu sa šengenskom vizom koju je odobrila neka druga zemlja”, rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto lokalnim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.