Foto: Fonet/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kako se navodi, vrši ogroman pritisak na Rusiju da utiče na sirijski režim ne bi li odustali od ofanzive navodeći da bi to moglo dovesti do krvoprolića ili masovnog priliva izbeglica u Tursku i možda u druge delove Evrope. Erdogan je pred ruske kolege Vladimira Putina i Hasana Ruhanija izneo plan kojim se pobunjeničkim grupama daje šansa da napuste Idlib.

Čini se da Ruhaniju najviše smeta mešanje Amerike u Siriji, koje je, kako je naveo, dovelo do nastavka nesigurnosti u toj zemlji te se mora brzo završiti. Specijalni predstavnik UN za Siriju Stafan de Mistura takođe je apelovao na Rusiju da u vezi sa ofanzivom pokaže uzdržanost i da se vrati na razgovore u Ženevi naredne nedelje kada će biti reči o budućem ustavu Sirije.

Prethodno je novopostavljeni predstavnik SAD za Siriju kazao da „ima dokaza“ da su snage sirijske vlade spremne da upotrebe hemijsko oružje. DŽim DŽefri kaže da će napadi dovesti do „nepromišljene eskalacije nasilja“. Ono što je sada preko potrebno, ističe DŽefri, jeste velika diplomatska inicijativa koja bi okončala sedmogodišnji građanski rat.

„Veoma sam siguran da imamo veoma, veoma dobre osnove da izdamo ovakva upozorenja“, kazao je DŽefri u prvom intervjuu od kada je imenovan na funkciju. Svaka ofanziva za nas je neprihvatljiva, dodao je on i ukazao da „imamo dokaze da se priprema hemijsko oružje“. Američki diplomata naglašava da predsednik Bašar el Asad nema budućnosti kao vladar u Siriji ali da nije posao Vašingtona da ga svrgava sa vlasti. Ukazao je da će SAD raditi sa Rusijom na političkoj tranziciji u Siriji.

Vazdušni napadi na pobunjeničke pozicije zabeleženi su i juče, kada su ruski avioni bombardovali pobunjeničke oblasti u severozapadnom regionu. Iran, Rusija i Turska igraju centralnu ulogu u sirijskom konfliktu. Rusija i Iran koje obezbeđuju vitalnu podršku Asadu uverene su da pobunjenici u Idlibu moraju biti napadnuti i poraženi. Iako sirijska vlada negira da koristi hemijsko oružje, Stejt department upozorava da će odgovoriti na svaki hemijski napad sirijske vlade i njenih saveznika. Uprkos sirijskim poricanjima, stručnjaci iz UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja kažu da su uvereni da vladine snage stoje iza napada u aprilu prošle godine kada je korišćen nervni gas Sarin, a stradalo je više od 80 ljudi.

Procenjuje se da više od 30.000 pobunjenika i boraca džihada ima u Idlibu. UN kažu da je region dom za više od 2,9 miliona izbeglica, uključujući i milion dece. Više od polovine civila je već raseljeno iz svih krajeva Sirije, a sada više nemaju gde da odu. Zvaničnici UN kažu da bi više od 80.000 ljudi moglo biti raseljeno i da je veliki broj onih kojima je pomoć neophodna sada te da bi taj broj mogao biti mnogo veći.

ERDOGAN: Turska nema snage za još izbeglica

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da njegova zemlja nema „ni snage, ni sposobnosti“ da primi izbeglice iz sirijske oblasti Idlib, koju nameravaju da napadnu snage sirijske vlade, prenosi FoNet. „Moramo da preduzmemo zajedničke korake, kako bi sprečili migracije. Treba da budemo uspešni u borbi protiv terorizma“, izjavio je Erdogan. On je rekao da je Turska primila tri i po miliona izbeglica iz Sirije, javlja AP. Idlib ima 3,5 miliona stanovnika. „Turska nema ni snage, ni sposobnosti, da primi još 3,5 miliona“, izjavio je Erdogan. Putin je rekao da je Moskva zabrinuta za civile u Idlibu, ali da je „neprihvatljivo“ da se oni koriste kao opravdanje za zaštitu „terorista“.