Vatikan u minusu tri miliona evra 1Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Vatikan je prošle godine zabeležio deficit od tri miliona evra, što je daleko manje od projektovanih 33 miliona evra, ali se suočava sa neizvesnom finansijskom budućnošću zbog strukturnih problema, nedovoljno finansiranog penzionog sistema i drugih dugova, saopštila je Sveta stolica.

Vatikan je objavio svoj konsolidovani finansijski izveštaj za 2021. godinu, deo napora pape Franje da poboljša transparentnost i uvede red u finansije Svete stolice u skladu sa međunarodnim budžetskim i računovodstvenim standardima, piše novinska agencija Asošiejted pres, prenosi RSE.

Godišnji izveštaj je pisan po drugačijim parametrima od prethodnih godina, koji se uglavnom fokusirao na vatikansku birokratiju.

„Novi parametri povećavaju broj obuhvaćenih entiteta sa 60 na 92, uključujući fondacije, bolnice i drugu imovinu Svete stolice, kako bi bolje odražavali ekonomsku realnost Svete stolice“, rekao je velečasni Huan Antonio Gerero Alves, Vatikan ministar privrede.

„Ne tražimo viškove, već održivost službe Svete stolice. Manjak od tri miliona evra u budžetu od 1,1 milijardu evra nije mnogo. To je praktično izbalansirano i ne izgleda kao cifra koja izaziva zabrinutost“, rekao je on vatikanskim medijima.

Alveš je rekao da postoje oblasti za poboljšanje, ukazujući da je penzioni sistem za vatikanske penzionere nedovoljno finansiran i da je katolička bolnica u Rimu, koja je prvi put stavljena na bilans Svete stolice, opterećena dugom.

On je dodao da, samo da bi pokrila troškove, Sveta stolica svake godine mora da proda 20-25 miliona evra imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.