Vedomosti: Četiri ukrajinska regiona i Krim mogli bi da postanu jedinstveni ruski okrug sa Rogozinom na čelu? 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Četiri ukrajinska regiona pod ruskom okupacijom i anektirani Krim mogli bi da postanu jedinstveni ruski okrug nakon referenduma koje su Kijev i Zapad proglasili lažnim, izvestio je danas ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Donjeck i Luganske na istoku i Herson i Zaporožje na jugu završavaju petodnevno glasanje za prijem u sastav Rusije. Rezultati referenduma, koje su SAD i evropske vlade unapred odbile da priznaju, mogli bi da budu objavljeni večeras.

Četiri regiona, zajedno sa Krimom biće formirani u deveti federalni okrug Rusije, izvestile su Vedomosti, pozivajući se na neimenovanog ruskog senatora i izvor blizak krimskoj administraciji.

Ruske trupe su bile u stanju da samo delimično kontrolišu ove četiri teritorije sedam meseci nakon rata u Ukrajini.

Krim, koji većina međunarodne zajednice priznaje kao ukrajinsku teritoriju, Moskva smatra delom ruskog Južnog federalnog okruga.

Sergej Cekov, ruski senator sa Krima, kasnije je rekao državnim medijima da „nema sumnje“ u stvaranje novog federalnog okruga koji bi obuhvatao anektirane ukrajinske teritorije.

„Ali postoje različite opcije za njegovo ime“, rekao je Cekov novinskoj agenciji RIA Novosti.

Pozivajući se na dva neimenovana izvora bliska Kremlju i jednog iz ruske odbrambene industrije, Vedomosti su objavile da bi nacionalistički političar i strastveni pristalica ruske ofanzive na Ukrajinu Dmitrij Rogozin mogao da postane izaslanik predsednika Vladimira Putina u novom okrugu.

Rogozin, koji je bio Putinov zamenik premijera i izaslanik u NATO pre nego što je imenovan za šefa ruske svemirske agencije, razrešen je dužnosti šefa Roskosmosa u julu.

„On će u dogledno vreme imati novi posao“, rekao je tada novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On nije komentarisao Rogozinovo očekivano imenovanje u utorak.

Kremlj je odbio da komentariše izveštaj Vedomosti u utorak, a portparol Dmitrij Peskov je rekao novinarima; “Nikada ne objavljujemo dekrete takve prirode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.