Velika Britanija: Sankcije Zapada utiču i na ruski odbrambeni sektor 1London Foto: Wikipedia

Obaveštajna služba Velike Britanije saopštila je danas, na dan kada je počela potpuna zabrana Evropske unije na uvoz ruskog uglja, da sankcije Zapada sve više utiču na Rusiju, čak i na ruski izvoz oružja.

Velika Britanija je saopštila da u Moskvi već vlada napetost jer mora da proizvodi oklopna borbena vozila za svoje trupe u Ukrajini i da je „malo verovatno da će biti sposobna da ispuni neke izvozne porudžbine u sektoru kojim se već dugo ponosi“.

U saopštenju se navodi da se beleži „sve veći efekat zapadnih sankcija“ i da je to u skladu sa uverenjem Zapada da niz mera nametnut Kremlju od početka invazije na Ukrajinu sve više utiče na rusku ekonomiju.

„Vojni industrijski kapacitet je pod značajnim pritiskom, a kredibilitet njegovih sistema naoružanja narušen je i zbog lošeg rada ruskih snaga“, saopšteno je.

Vojni kredibilitet Rusije je umanjen i zbog jučerašnjeg uništenja devet ratnih aviona u nizu eksplozija u vazduhoplovnoj bazi na Krimu, što Ukrajina smatra svojim uspehom.

Rusija je negirala da je bilo koja letelica oštećena u eksplozijama, ili da se desio bilo kakav napad. Ali satelitske fotografije jasno pokazuju da je najmanje sedam borbenih aviona u bazi dignuto u vazduh, a da su drugi verovatno oštećeni.

Britanski ministar odbrane Ben Volas odbacio je danas rusko objašnjenje da je eksplozija izazvana bačenom cigaretom nekog od osoblja vojne baze.

„Kada samo pogledate snimak dve istovremene eksplozije ne sasvim jedna pored druge, i neke od prijavljenih šteta čak i od strane ruskih vlasti, mislim da je jasno da to nije nešto što se dešava tako što neko ispusti cigaretu“, izjavio je Volas.

Volas je rekao da će Britanija poslati više raketnih sistema i navodjenih projektila u Ukrajinu kako bi joj pomogla da se odupre ruskoj invaziji i da pojačana vojna podrška pokazuje da će Zapad „pružiti odbrambenu vojnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogao da se odbrani od Putinove invazije“.

Danas je stupila na snagu zabrana EU na uvoz uglja iz Rusije na osnovu odluka o sankcijama donetim u aprilu.

EU je saopštila da će to za oko 25 odsto smanjiti ruski izvoz uglja i izazvati gubitak od oko 8 milijardi dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.