Velike poljoprivredne sile obećavaju bezbednost u hrani uprkos ukrajinskom ratu 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDER BECHER

Velike poljoprivredne sile, među kojima EU, SAD, Kanada i Australija obavezale su se danas da će osigurati bezbednost u hrani u svetu i pored šokova izazvanih ruskom invazijom Ukrajine.

„Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosetljivije i raseljene osobe“, piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svetske trgovinske organizacije.

Oni su takođe obećali da će zadržati poljoprivredna i prehramnbena tržišta „otvorenim, predvidljivim i transparentnim“ i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takodje ističu da hitne mere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmerne.

Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga Rusija je prvi svetski snabdevač djubriva i gasa.

Ruska ofanziva na Ukrajinu koja je počela 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinule su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dve zemlje, što je dovelo do skoka cena prehrambenih proizvoda, kao i cena goriva, posebno u zemljama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.