Venecuelanski opozicioni vođa Gvaido se vratio u zemlju 1Foto:Beta-AP

On je time rizikovao da bude uhapšen jer je prekršio zabranu izlaska iz zemlje.

Gvaido je stigao na glavni aerodrom udaljen oko 40 kilometara od Karakasa. On je u Tviter poruci napisao da je uspešno prošao imigracionu proveru.

Na aerodromu ga je čekala grupa pristalica i ambasadori više evropskih i latinoameričkih zemalja koje podržavaju njegovu kampanju za preuzimanje vođstva u Venecueli.

Desetine zemalja priznale su Gvaida, koji se proglasio prelaznim predsednikom, kao legitimnog venecuelanskog vođu, uz argument da je prošlogodišnji Madurov izbor za drugi mandat bio nelegitiman.

Gvaido je pozvao da se demonstracije širom zemlje nastave sa njegovim dolaskom.

„Nastavljamo na ulicama, nastavlja se mobilizacija. Mi smo ovde u Venecueli“, rekao je Gvaido okupljenim ljudima.

Gvaido koji je predsednik Nacionalne skupštine proglasio se prelaznim predsednikom 23. januara, priznalo ga je oko 50 zemalja, ali rizikuje da bude uhapšen, jer je prekršio zabranu napuštanja teritorije Venecuele.

„Ovde smo kao svedoci demokratije i slobode da bi garantovali da predsednik Gvaido može da se vrati“, rekao je neposredno pred njegov povratak francuski ambasador u Karakasu Romen Nadal.

Predstavnik Nemačke Danijel Kriner ponovio je te reči navodeći da su tu da garantuju da predsednik Narodne skupštine može da se vrati u svoju zemlju bez incidenata.

Istovremeno su hiljade pristalica opozicije obučenih u belo i sa zastavama Venecuele počeli da se okupljaju u glavnim gradovima zemlje, uključujući i u Karakasu.

Gvaido je juče potvrdio da namerava da se vrati u zemlju upkos pretnjama i riziku od hapšenja.

Gvaido je rekao da je njegov cilj da pojača pritisak na predsednika Madura da podnese ostavku tako da prelazna vlada može da preuzme vlast i pripremi Venecuelu za slobodne i fer izbore. Maduro kaže da je on meta američke zavere čiji je cilj da ga svrgne s vlasti.