Venera Isekenova, prva sekretarka u Ambasadi Kazahstana: Situacija se stabilizovala 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Danas možemo potvrditi da se situacija u Kazahstanu stabilizovala nakon tragedije u Almatiju, kaže za Danas Venera Isekenova, prva sekretarka u Ambasadi Kazahstana u Beogradu.

U Kazahstanu su prošle nedelje izbili neredi na protestima koji su počeli zbog skoka cena goriva i proširili se na više gradova, uključujući bivši glavni grad Almati. Kako su prenele agencije, neredi su eskalirali u nasilje u kojem je stradalo 164 ljudi.

„Život svakog građanina Kazahstana je neotuđiva vrednost, stoga su borba protiv terorizma i borba protiv ekstremizma postali prioritetni zadaci države u skladu sa Ustavom i regulatornim pravnim aktima. Ovi teroristički akti nisu promena života na bolje, već zastrašivanje civila, paraliza korektnog rada državnih institucija, destabilizacija društveno-političke situacije i načina života uopšte“, kaže Isekenova.

Prema njenim rečima, reakcija Kazahstana „prema teroristima zasnovana je isključivo na svetskoj praksi, koja pokazuje beskorisnost pregovaranja i upotrebe drugih metoda mirnog rešavanja“.

„Dijalog je moguć samo da bi se obezbedila bezbednost života civila u konkretnim slučajevima, kao što je, na primer, uzimanje talaca. Svojim delovanjem teroristi žele da privuku pažnju, poseju strah i stvore paniku među stanovništvom. Zbog toga je država prinuđena da to pitanje rešava ’ovde i sada’ prilikom aktiviranja terorističkih ćelija“, kaže Isekenova.

Događaji koji su se odigrali, dodaje, pokazuju potrebu konsolidacije države i društva kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih radnji u budućnosti. „Ono što se desilo još jednom je pokazalo da su mir i stabilnost krhke stvari, čija bezbednost zavisi od svakog od nas“, ukazuje Isekenova.

Kazahstan je usred prošlonedeljnih nereda zatražio vojnu pomoć od Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je rekao juče u obraćanju u Parlamentu da će vojni blok s Rusijom na čelu početi da povlači svoje snage iz Kazahstana za dva dana. On je ukazao da će vojnici iz ODKB-a potpuno napustiti zemlju u centralnoj Aziji u periodu od deset dana.

Tokajev je imenovao Alihana Smailova za novog premijera koga je Parlament izglasao na sednici koju je državna televizija prenosila uživo, piše Gardijan. Smailov (49) je bio prvi potpredsednik Vlade u prethodnom kabinetu koji je Tokajev raspustio prošle nedelje usred nasilnih nereda koji su pogodili zemlju bogatu naftom u centralnoj Aziji.

Kazahstanske bezbednosne službe su uhapsile 9.900 ljudi zbog nereda, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tokajev je u svom obraćanju izdao naređenje centralnoj banci i agenciji za finansijske regulacije da obezbede stabilnost deviznog tržišta da bi se izgradilo poverenje u lokalnu valutu.

Situacija se stabilizuje poslednjih dana, a vlasti su obećale da će život početi da se vraća u normalu.

Međutim, zamenik ministra odbrane Sultan Gamaletdinov je u nedelju rekao da je „antiteroristička operacija“ i dalje u toku i da će biti nastavljena „sve dok teroristi ne budu potpuno eliminisani, a ustavni poredak ponovo uspostavljen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.